­ ACISU KAYA KİLİSE | Kültür Portalı

Acısu Kaya Kilise - Giresun

Bulancak İlçesi’nde İncüvez Deresi’nin yaklaşık 300 metre batısında, fındık bahçesi içerisinde bulunmaktadır. Ana kaya kütlesi üzerine oyularak yapılan kilise Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 11.10.1990 tarih ve 856 sayılı kararı ile tescillenerek koruma altına alınmıştır. Yörede “At Mağarası” ve “Acısu Mağarası” olarak adlandırılan eserin üzerinde yapım tarihi  ile ilgili bir yazıt veya kitabe olmamasına rağmen Genç Bizans Dönemi’ne tarihlendirmek mümkündür. İki katlı olarak,  içerisi oyularak yapılmış olan kaya kilisenin, birinci kata kuzey yönünde bulunan ön tarafı beşik tonoz örtülü eyvan şeklindeki girişten girilmektedir. Bu kat üç bölümden oluşmaktadır. İç mekanda merkezi bir oda ve dış girişlere açılan iki oda bulunmaktadır. Merkezi oda bir apsis ve üç yan bölmeden oluşmaktadır. Apsis üzerinde yuvarlak kemerli bir pencere bulunmaktadır. Birinci katta yine apsisli ikinci bir bölüm yer almaktadır. Buradaki apsis iki pencere ile dışa açılmaktadır. Üçüncü bölüm ise birinci katın güney yönünde yer almaktadır. Yapının ikinci katı birinci kat girişinden kuzeye doğru uzanmaktadır Bu kat kuzey-güney yönde uzanan iki bölümden oluşmaktadır. Yapı kompleksinde herhangi bir süsleme öğesine rastlanılmamıştır.

Acısu Kaya Kilise bölgemizde benzerlerine rastladığımız kaya oyma tekniği ile oluşturulan kilise mimarisine dair önemli ve güzel örneklerinden biridir.

Giresun Bulancak İlçesi, Acısu Kaya Kiliseye Nasıl Gidilir?

Giresun ili, Bulancak ilçesi, Güneyinde, şehir merkezine 2 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Kilise, Bulancak ilçe merkezinden Erdoğan Köyü’ne giden yolun ve İncüvez Deresi’nin batısında bir fındık bahçesi içerisinde yer almaktadır.

Giresun ili, Bulancak ilçesi, Acısu Kaya Kilisesini ziyaretiniz için Giresun'da konaklayabileceğiniz Bakanlık Belgeli Tesisler'e ulaşmak için tıklayınız. Giresun'dan dönerken alabileceğiniz seyahat hatıraları için tıklayınız.

Kaynak: Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Giresun Gezilecek Yerler

Kilise
Acısu Mevkii Bulancak Giresun

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 10098    Eklenme Tarihi : 22 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 20 Eylül 2021 Pazartesi