­ DİYARBAKIR PASTIRMASI (ŞIRDANLI) | Kültür Portalı

Diyarbakır Pastırması (Şırdanlı) - Diyarbakır

• 3 yemek kaşığı pul biber veya toz biber
  • 2 paket 5 türlü baharat (karabiber, kimyon, tarçın, kişniş ve yenibahar)
  • 5-6 adet şırdan

Diyarbakır Pastırması Nasıl Yapılır

Etlere baharatlar, tuz ve dövülmüş sarımsak katılarak iyice yoğrulur.  Buzdolabında dinlendirilir. Şırdanlar yıkanıp (içi ve dışı bıçakla kazınır) iri tuzla ovu larak yıkanır. Tuzlanıp bir bezle iyice kurutulur. Dinlenen et tekrar yoğrularak eşit miktarda şırdanlara doldurulur. Ağız kısmının dışında var olan kısımlar dikilir. Elle basılarak yassılaştırılır. Doldurulan ağız kısmından temiz bir tahta çubuk (kalem gibi) geçirilerek çevrilir ve ağzı büzülür. Hazırlanan şırdanlar temiz bir bez arasına konularak üzerine ağırlık bırakılır (Nemini çekmesini ve düzelmesi sağlanır.)  Pastırmalar tahta çubuklardan ipe dizilir.  Serin ve havadar bir yerde (güneş görmeyen) muhafaza edilir.

NOT: Eski Diyarbakır evlerinde sivink (sundurma) altında korunurmuş.

Görüntülenme Sayısı : 4068    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 22 Kasım 2022 Salı