­ GÜN PEKMEZİ | Kültür Portalı

Gün Pekmezi - Kilis

Gün Pekmezi Malzemeleri Nelerdir

• 100 kg şirelik veya kayısı üzüm,
  • 5 kg havara taş (beyaz toprak)

Gün Pekmezi Nasıl Yapılır

Üzümün kötü taneleri ayıklanır. Temzilenen üzümler curunda biriktirilir. (Curun taştan yapılmış ön kısmında su akacak borusu olan çukur bir yerdir.) Üzerine bol su atılarak iyice yıkanır. Kirli sular ucundaki borudan (söbekten) akıtılır.

Üzüm suyunun durulması için üzerine dövülmüş havara taşı serpilir. (Havarası az olursa üzüm suyu durulmaz.) Ayakları yıkanan bir kişi üzümün üzerine çıkarılır. Ezilinceye kadar tepelenir. Bu esnada curun borusunun altına leğen konur. Akan üzüm suları leğende toplanır.

İyice ezilen üzüm gözenekli naylon torbaya doldurulur. Tekrar üzerine çıkılarak suyu bitinceye kadar tepelenir. Toplanan üzüm suları süzekten süzülür. Bakır bir leğene (teşte) konulur. Bir gece bekletilir, ertesi gün kısık ateşte ocağın üzerine oturtulur. (bekletme tortunun çökmesini kolaylaştırır)

Yüzündeki köpükler delinip iyice kaynayıncaya kadar pişirilir. (Az pişirilirse üzüm suyu durulmaz.) Ateşten alınır. Bekletilerek üzüm tortularının dibe çökmesi (durulması) sağlanır. Durulan şerbet leğenlere süzülür. Kalan tortulu şerbet bez torbaya boşaltılır. Yüksek bir yere asılır. Altına leğen konulur. Akan şerbetler toplanır.

Süzülen şerbetler tepsilere doldurulur. Güneşe konur. Güneşte çekişip azalan şerbetler tepsiden tepsiye çevrilir. Tepsinin dibindeki tortular pekmeze karıştırılmaz. Tortular pekmeze karışır ise pekmez bulanık olur. İstenen koyuluğa gelince pekmez güneşten alınır. Tülbent veya süzgeçten süzülür.

Kavanozlara doldurulur. Kapağı kapatılır.

KAYNAK: Geçmişten Günümüze Kilis Lezzetleri

Görüntülenme Sayısı : 522    Eklenme Tarihi : 16 Kasım 2023 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 05 Aralık 2023 Salı