­ İZMİT KALESİ KARBURÇ | Kültür Portalı

İzmit Kalesi Karburç - Kocaeli

Adı İzmit Kalesi Karburç
Envanter No .
Harita No 28L-1d
Adres İzmit
Vakfiye
Genel Tanım Nicomedia döneminde ayakta kalan sur duvarların ve burçların bulunduğu iç kaleye ait bir burçtur.Karaburç olarak bilinen bu burç mimari olarak Ortaçağ devri özellikleri taşımaktadır.Burcun Osmanlı devrinde de onarıldığı anlaşılmaktadır.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Nicomedia dış şehir surları içerisindeki iç kaleye ait Bizans döneminde yapılmış Osmanlı döneminde onarım görmüştür.Karaburç ve kale duvarları 17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen deprem sonrası,burç üzerinde yapısal çatlaklıkların oluşmasına neden olmuştur.Rölöve ve restorasyonunu hazırlatılan burcun acilen onarılması gerekmektedir.Dikdörtgen taşların tek sıra tuğla ile çevrelenilerek Horasan harç ile örülü burcun kuzeybatı kısmında yalnızca tuğla ve harç ile örülü bir katmanı bulunmaktadır.Muhtemelen Osmanlı devri onarımı esnasında inşaa edilen bu kısım deprem sonrası burç ana gövdesinden ayrılmıştır.
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K.'nun 10.11.1979 tarih ve 11612 Sayılı kararı ile tescil edilmiştir.