­ YER KAPI (KARA ALİ) CAMİİ | Kültür Portalı

Yer Kapı (Kara Ali) Camii - Bursa

Harita No 27NIIb
Mah. Köy - Mevkii Kavaklı Mahallesi
Adres Kavaklı Mahallesi Yerkapı Caddesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran Kara Ali
Vakfiye -
Genel Tanım 8,00 x 8,00 metre iç ölçülerinde kare planlı olan camide, üç metre derinliğinde bir son cemaat yeri vardır
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1855 depreminde kubbesi yıkılmıştır. Sonraki onarımda ise üst kısmı kırma çatı ile örülmüştür. Uzun yıllar harap durumda kalan cami, 1967 yılında cami onarılmış ve üzeri yine kubbe ile örtülmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Hisar’ın beş kapısından biri olan Yerkapı Caddesi ile Kaleboyu Caddesi’nin kesiştikleri yerde bulunan cami, tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, Osman ve Orhangazi’nin kumandanlarından Timurtaş Paşa’nın babası Kara Ali tarafından yaptırılmıştır. 8,00 x 8,00 metre iç ölçülerinde kare planlı olan camide, üç metre derinliğinde bir son cemaat yeri vardır. Asıl ibadet yerinin üzeri kubbe ile örtülüyken, 1855 depreminde kubbesi yıkılmıştır. Sonraki onarımda ise üst kısmı kırma çatı ile örülmüştür. Uzun yıllar harap durumda kalan cami, 1967 yılında cami onarılmış ve üzeri yine kubbe ile örtülmüştür. Duvarları moloz taş ve tuğla ile örülmüştür. Bahçesinde mermer işçiliğinin en güzel örneklerinden sayılan mezarlar vardır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986,1991 21.03.2010/5589

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3775    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 17 Eylül 2014 Çarşamba