­ YEDİ KİLİSE MANASTIRI | Kültür Portalı

Yedi Kilise Manastırı - Van

Adres Van merkezinin 9km güneydoğusundadır.
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yaptıran Khoshush Hatun-Vaspurakan Kralı Senekerim
Yapım Tarihi 10.yy - 19.yy
Vakfiye
Genel Tanım Erek Dağı'nın batı eteklerindeki Yukarı Bakraçlı Köyü içinde yer alan Varagavank Manastırı günümüzde Yedi Kilise diye anılmaktadır.Burada değişik zamanlarda yapılmış altı kilise, bir jamatun, bir çan kulesi ve birçok ek bina bulunur.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1648 yılındaki deprem sonucunda büyük hasar görmüş Başrahip Kirakos tarafından onarım yaptırılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Yedi Kilise Manastırı içersindeki yapılar iki gruba ayrılabilinir: ilk grupta Azize Sophia ve Aziz Jean kiliseleri yer alır. Azize Sophia kilisesi Vaspurakan Kralı Gagik Bağratid'in kızı Khoshush tarafından 981 yılında yaptırılmıştır.Buna bitişik durumda Aziz Jean Kilisesi 1003-1021 tarihleri arasında Vaspurakan Kralı Senekerim tarafından yaptırılmıştır.Günümüzde tamamen yıkılmış durumdadır.İkinci gupta ise Vaspurakan Kralı Senekerim tarafından 1003-1021 tarihleri arasında yaptırılmış olan Surb Astuacacin (Kutsal Meryem) kilisesi bulunmaktadır.Bu kiliseye 1648 yılında Aziz Georges Jamatunu eklenmiştir.Jamatunun güney cephesine 1849 yılında Aziz Sion kilisesi inşa edilmiştir. Jamatunun kuzeyine ise 1817 yılında Aziz Corix (Kutsal Haç) kilisesi inşa edilmiştir.Surb Astuacacin kilisesinin kuzeyine 18.yy sonlarında Aziz Siğne Şapeli eklenmiştir.
Orjinal Kullanım Manastır
Bugünkü Kullanımı Ören Yeri
Önerilen Kullanım Ören Yeri

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2583    Eklenme Tarihi : 22 Kasım 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 22 Kasım 2013 Cuma