­ TOKALI KİLİSE | Kültür Portalı

TOKALI KİLİSE - Nevşehir

Adı TOKALI KİLİSE
Adres Göreme Açıkhava Müzesi/ NEVŞEHİR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Nevşehir Müze Müdürlüğü
Yapan BİZANS DÖNEMİ
Vakfiye
Genel Tanım Bölgenin bilinen en eski kaya kilisesi olup, 4 mekandan oluşur. Tek Nefli Eski Kilise, Yeni Kilise, Eski Kilise’nin altındaki Kilise, Yeni kilisenin kuzeyindeki yan Şapel.
Yapılan Onarımlar Onarılmıştır
Ayrıntılı Tanımı 10. yüzyılın başlarına tarihlenen Eski Kilise, bugün yeni kilisenin eklenmesi sırasında apsisi tamamen yıkılmıştır. Sahneler tonoz yüzeyine ve duvarların üst bölümüne yerleştirilmiştir. İsa’nın hayatını kapsayan siklus tonozda panellere ayrılmış olup, sahneler sağ kanatta başlayıp sol kanata doğru birbirini takip etmektedir. Yeni Tokalı enlemesine dikdörtgen planlı basit beşik tonozludur. Doğu duvarında kemerlerle birbirine bağlı dört sütun, sütunların arkasında yükseltilmiş bir koridor koridordan sonra ana apsis ile iki yan apsis yer alır. Beşik tonozlu nefinde İsa’nın siklusu kronolojik sıraya göre daha çok kırmızı mavi renkler kullanılarak işlenmiştir. Lapis Mavisi, Tokalı Kilise’yi diğer kiliselerden ayıran en önemli özelliğidir.
Yayın Dizini M.Restle, Byzantine Wall Painting in Asia Minor, Germany 1967