­ TEPECİK KÖYÜ TABAN MOZAİĞİ | Kültür Portalı

TEPECİK KÖYÜ TABAN MOZAİĞİ - Sivas

Adı TEPECİK KÖYÜ TABAN MOZAİĞİ
Adres GÜRÜN
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Gürün İlçesi Tepecik Köyünde, Mustafa GÜNEŞ isimli şahsın ahır tabanında bulunan mozaik, yaklaşık 6m. uzunluğunda ve 2.50m. genişliğindedir. Mozaik tabanın ahır içindeki bölümü sağ tarafa orijinal antik duvar zeminine bitişik olup, sağlamdır. Kenar duvarlara beyaz taşlarla birleşik mozaik dörder santimetrelik iki sıra siyah ve beyaz kenar çizgisinden sonra 60 cm.lik bir bordüre sahiptir. Bordür içinde baklava dilimleri arasında dört yapraklı bitkisel rozetler vardır. Daha sonra 8cm. kalınlığında siyah ve beyaz üçgenlerin oluşturduğu bir bordür vardır. Siyah ve beyaz, kırmızı beyaz ve siyah şeritlerden oluşan bantlar bordürü takip etmektedir. Ana panoda değişik kuş ve kanatlı hayvan (ördek,keklik vs.) figürleri ve sarmaşıklar yer almaktadır. Söz konusu mozaik taban Roma devrine ait olup, ilimizde görülen örnek olması nedeniyle önem taşımaktadır.Mozaik tabanın ahır içinde olması, sürekli hayvan tahripleri, dışkıları, asidik ve nemli ortam içinde bulunması nedeniyle tahribatın engellenmesi ve eserin korunması için koruma kurulu kararı doğrultusunda 2002 yılında Sivas Müzesine nakledilmiştir.