­ TEKİR TABYASI | Kültür Portalı

Tekir Tabyası - Adana

Adı Tekir Tabyası
Mah. Köy - Mevkii Tekir Yaylası
Adres Tekir Yaylası Pozantı / ADANA
Yaptıran İbrahim Paşa
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Toros dağları üzerinde tekir boğazına hakim bir durumda olan tabya oval planlıdır.Duvar örgüsünde yöresel taş kullanılmıştır.Üst kısımdaki taşlar daha küçük kesme ve dörtgen biçimdedir.Duvar araları moloz taşlarla doldurulmuştur.Tabyanın doğu ve batısı yarım daire burç şeklinde yapılmıştır.Batı tarafı yıkılmış,doğu tarafı sağlam durumdadır.En üst kısımda iç bölümleri tuğla örgülü mazgal delikleri tüm tabyayı çevrelemektedir.Uzun tarafta 14 kısa kenarlarda 8 adettir.Tabyanın iç kısmında tonozlu ve 2 kapılı odalar vardır.Kuzey kısmında sadece temel duvarları ayakta kalmıştır.Su sarnıcı ve diğer yapılar bu kısımda bulunmaktadır.Osmanlı döneminin en güzel örneklerinden olan ve ulaşılması zor bir yerde olduğu için Tekir tabyasının büyük bir kısmı ayakta kalabilmiştir.İbrahim Paşa döneminde inşa edildiği sanılmaktadır.