­ SARIMSAKLI (HACI RAMAZAN) ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Sarımsaklı (Hacı Ramazan) Çeşmesi - Sinop

Envanter No A-5
Mah. Köy - Mevkii Kaleyazısı Mahallesi
Adres Merkez/SİNOP
Yaptıran Hacı Ramazan
Vakfiye Var
Genel Tanım Tek cepheli, dört sıra kesme taşla yapılmış, kenar kısımları düz ve oyuk silmeli, ayna taşının kırık yerleri betonla sıvalı olup, körlenmiş bir çeşmedir.
Rutubet C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Tek cepheli, dört sıra kesme taşla yapılmış, kenar kısımları düz ve oyuk silmeli, ayna taşının kırık yerleri betonla sıvalı olup, körlenmiş bir çeşmedir. Doğu-batı konumlu, 2,60 x 2,00 m boyutlarında meydan çeşmesi olarak yaptırılmıştır. Çeşmenin üzerine sonradan konut yapılarak üç yanı tamamen konutun iç kısmında kalmıştır. Sadece sokağa bakan ön cephesi açıktadır. Cephe kısmı tamamen iri kalker, kesme taştan yapılmış olup kenar kısımları düz ve oyuk silmelerle çevrelenmiştir. Ayna taşı sivri kemer şeklinde yapılmış bir niş içerisindedir. Ön cephede tam orta yerinde iki sıra kitabesi vardır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949
Görüntülenme Sayısı : 1345    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi