­ OSMANLI EVİ MÜZESİ | Kültür Portalı

Osmanlı Evi Müzesi - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Muradiye Mahallesi
Adres Muradiye Mahallesi 7. Aralık Sokak Osmangazi/Bursa
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı (Tahsis)
Yapım Tarihi 17. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım Bursa merkez Osmangazi İlçesi Muradiye mahallesi 7. Aralık sokağında II. Murat Külliyesi yakınında müze evi, 17 yy. tarihlenen sivil mimarlık örneğidir.
Yapılan Onarımlar 1958,1973,2005
Ayrıntılı Tanımı Bursa merkez Osmangazi İlçesi Muradiye mahallesi 7. Aralık sokağında II. Murat Külliyesi yakınında müze evi, 17 yy. tarihlenen sivil mimarlık örneği ev, 1949 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılarak aslına uygun restore edilmiş ve 1958 yılında teşhir düzenlemesine tamamlanıp müze olarak açılmıştır. Ev Osmanlı sivil mimarlığında özgün bir yeri olan “Bursa Evi” tipinde seçkin bir örneğidir. Tipin genel karakteriyle uyumlu olarak, evin dış yüzü sadeliği ve basit çizgileriyle iç dünyasının dışa yansıması gibidir; sessizliği ve huzuru simgeler. Salondan odalara giriş kapıları, yedi dilimli yuvarlak kemerli tiptir. Yemek odasının tavanı yeşil kabartma çizgileriyle karelere bölünmüş, ortasına da arabesk motifli dikdörtgen bir göbek süsü konulmuştur. Yatak odasının tavanı, çok özgün bir kalem ile bezenmiştir. Ortada kabartma bir altıgen, bunun çevresinde geometrik bezekler bulunmaktadır. Kuzey duvarında, alçıdan bir ocak vardır. Harem salonun solunda, yatak odasının yanındadır. Ondört pencere ile aydınlanan bu bölümde, dönemin çeşitli el işlemeleri, sedef kakmalı ahşap gereçleri ve porselen eşya sergilenmektedir. Evin bulunduğu yerde eskiden Fatih’in babası II. Murat’ın köşkü bulunduğu sanılmakta, bu nedenle de halk arasında Fatih Sultan Mehmet’in doğduğu ev olduğu söylene gelmektedir.
Bugünkü Kullanımı Müze
Önerilen Kullanım Müze
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2343    Eklenme Tarihi : 24 Nisan 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi