­ ORTAHİSAR ALAADDİN CAMİİ(YAZLIK BÖLÜM) | Kültür Portalı

ORTAHİSAR ALAADDİN CAMİİ(YAZLIK BÖLÜM) - Nevşehir

Yapım Tarihi 1274 (H) – 1858 (M)
Kitabe var
Vakfiye var
Genel Tanım Ortahisar Kasabası merkezinde Camii Atik mahallesinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ortahisar Kasabası merkezinde Camii Atik mahallesinde yer alan camii giriş kapısı üzerinde bulunan dört satırlık Osmanlıca kitabesi H. 1274 tarihini vermektedir. Bugün Alaaddin Camii olarak bilinen yapının yerinde daha önceden camii bulunduğunu ve bu camide devşirme malzeme kullanılmış olabileceği düşünülür. Camii çevresinde bulunan devşirme sütunların bu eski camiden kaldığı halk tarafından söylenmektedir. Düzgün kesme taşla inşa edilmiş yapı, kırma çatı ile örtülüdür. Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlı yapı iki sıra ikişer sütun üzerine aynı doğrultuda atılan kemerler ile sivri tonoz örtülü mihrap duvarına dikey üç sahna ayrılmıştır. Oldukça bakımlı ve halen kullanılmakta olan yapının kuzeyine iki sütun ve iki paye ile biçimlenen giriş bölümü eklenmiştir.
Tescil Kararı T.K.T.V.Y.K. 02.07.1987-3445