­ ORTAHİSAR ALAADDİN CAMİİ(KIŞLIK BÖLÜM) | Kültür Portalı

ORTAHİSAR ALAADDİN CAMİİ(KIŞLIK BÖLÜM) - Nevşehir

Yapım Tarihi 1256 (H) – 1840 (M)
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Ortahisar Kasabası, Camii Atik Mahallesinde yolun hemen batısında konumlandırılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ortahisar Kasabası, Camii Atik Mahallesinde yolun hemen batısında konumlandırılmış camii giriş kapısı üzerindeki kitabesine göre H. 1256 ya tarihlenmektedir. Bugün kullanılmayan ve oldukça harap durumdaki yapı kayaya oyma ve örme olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Doğu cephesindeki basık kemerli kapı ile düzgün kesme taşla inşa edilmiş doğu bölüme giriş sağlanır. Bu bölüm ortadaki paye üzerine kuzey güney doğrultusunda atılan kemerlerle aynı doğrultulda mihrap duvarına dikey, sivri tonoz örtülü iki sahna ayrılmıştır. Mihrap eksenden doğuya kaymıştır. İçten de oldukça harap olan caminin taşları dökük, zemin ahşap kaplaması ise çöküktür. Minberi taştan olan caminin batı bölümü ise düzensiz bir plan şeması yansıtır. Farklı biçim ve boyuttaki dört desteğin bulunduğu bölüm düzensiz dikdörtgen planlıdır. Yapının güneydoğu köşesindeki minaresi dört sütunla biçimlenen baldaken tarzındadır.
Tescil Kararı T.K.T.V.Y.K. 02.07.1987-3445