­ ORTA BEKTİK ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

ORTA BEKTİK ÇEŞMESİ - Nevşehir

Adı ORTA BEKTİK ÇEŞMESİ
Adres Orta Bektik Mahallesi, Tüfekçibaşı Sokak NEVŞEHİR
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Orta Bektik Mahallesi, Tüfekçibaşı Sokak ile Bektik Sokağın kesiştiği noktada yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Orta Bektik Mahallesi, Tüfekçibaşı Sokak ile Bektik Sokağın kesiştiği noktada, Orta Bektik Camiinin hemen karşısında bir bahçe duvarına bitiştirilmiş durumdadır. Çeşmenin cephesinde silmelerle hareketlendirilmiş sivri kemerli bir niş yer alır. Nişin içerisinde oluk bulunur. Bugün kullanılmayan çeşmenin yalağı mevcut değildir. Ancak, yalağının yeri betonla doldurulmuştur. Üst kısmı taşlarının eridiği ve yanlardan betonla onarıldığı görülen çeşmenin sivri kemeri üzerinde üç sütun halinde beş sıra, mermer Osmanlıca kitabesi bulunur. Üç yönden bezmesiz iki silme şeridi ile çevrelenen çeşmenin çürüyen (eriyen) taşlarının değişmesine ve beton harcın temizlenmesine ihtiyacı vardır.
Tescil Kararı T.K.T.V.K.Y.K. 17.4.1987/3578