­ MİRZA MERCAN EVİ | Kültür Portalı

MİRZA MERCAN EVİ - Sivas

Harita No --
Mah. Köy - Mevkii Yeni Mahalle
Adres --
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Şarkışla Belediyesi
Vakfiye
Genel Tanım Mirza Mercan Evi, bodrum üzeri iki katlı olarak ahşap karkas arası taş malzeme ile inşa edilmiştir. Kırma çatılı yapının üzeri saç kaplıdır.
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Bodrum+zemin+bir kat olarak inşa edilen yapı, ahşap karkas arası taş dolguludur. Duvarlar tatlı kireç ile sıvalıdır. Güney ve batı cephelerde çıkmalı olan yapı, kırma çatı olup üzeri saçla kaplıdır. Yapının batı cephe boyunca uzanan girişi, güneyden çift kanatlı ahşap kapıyla sağlanan küçük bir avlusu bulunmaktadır. Avlunun batı duvarının büyük bir kısmı yıkılmış durumdadır. Yapının kuzeyinde de müştemilat mekanlar görülmektedir. Yapını batı ve doğu cephelerinde, ikişer giriş yer almaktadır. Batı cephede zemin kata giriş çift kanatlı ahşap kapıyla sağlanmaktadır. Bu kapı giriş holüne açılmakta ve holün sağında ve solunda birer oda yer almaktadır. Holün zemini ahşap, tavanı düz ahşap tavandır. Güneybatıda yer alan odanın güney cephesindeki pencere önü ahşap sedirlidir. Oda; düz tavanlı olup, ortasında kabartma baklava şeklinde geometrik süslemeli küçük bir göbek yer almaktadır. Yapını kuzeybatısında kalan odanın tavanı ters tavandır. Kuzeydoğu köşesinde, sonradan eklendiği düşünülen bir banyo yer almaktadır. Odanın batısında üst kata çıkan ahşap merdiven mevcuttur. Merdiven altında yer alan bir kapıyla da bu odaya bitişik olan başka bir odaya geçiş sağlanmaktadır. Bu odanın üst örtüsü ters tavandır. Üst kata batı cephede zemin katta yer alan tek kanatlı ahşap kapıyla doğrudan da girilebilmektedir.Tek sahanlık ahşap merdivenle çıkılan yapının birinci katı, pencere önü ahşap sedirli bir sofadan meydana gelmektedir. Sofanın güneyinde yer alan odaya giriş kapatılmıştır. Yapının doğu cephesinde zemin kata girişi sağlayan tek kanatlı ahşap bir kapı daha mevcuttur. Aynı zamanda bu cephe de üst katta tek kanatlı bir ahşap kapı bulunmaktadır. Birinci kat cephesindeki kapıdan, önce bu kata çıkışı sağlayan bir merdivenin var olduğu anlaşılmaktadır. Yalnız her iki kapıdan da içeri girilememiştir. Yapını zemin kat ve birinci katının güneydoğu ile kuzeydoğusundaki mekanlara bakılamamıştır. Yalnız kurulumuz raportörlerinin ve KUDEB’in hazırladıkları raporlarında; doğu cephedeki kapıdan zemin kata girildiğinde bir giriş holünün olduğu, holün solunda, pencere önü ahşap sedirli bir odanın yer aldığı, holün sağında ise birbirine bağlantılı iki odanın bulunduğu, kuzeydoğu köşede yer alan odanın doğusunda üç basamakla çıkılan bir kapıdan banyo olarak kullanıldığı düşünülen bir mekana girildiği yazmaktadır. Kuzey cepheden ahşap merdivenle çıkılan birinci katta orta sofa merkezli üç odanın bulunduğu, güneybatıda kalan başodada yüklük, diğer odanın birinde de seki olduğu anlatılmıştır.