­ MOR ŞUMUNİ KİLİSESİ | Kültür Portalı

MOR ŞUMUNİ KİLİSESİ - Şırnak

Adı MOR ŞUMUNİ KİLİSESİ
Mah. Köy - Mevkii Aksu (Herbol) Köyü
Adres Silopi / Aksu (Herbol) Köyü
Yapım Tarihi XIII. yy
Vakfiye -
Genel Tanım Silopi ilçesine bağlı Çalışkan Beldesine 10 km mesafede bulunan Aksu (Herbol) köyünde bulunan kilise günümüze sağlam bir şekilde gelebilmiştir. Plan olarak incelendiğinde Nasturi plan tipolojisini göstermektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Doğu batı yönünde dikdörtgen planlı 15.08x6.60 m ölçülerindedir. Kilisenin iç mekânı iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümü teşkil eden sahın 10.20x4.60 m ölçülerinde dikdörtgen planlıdır. Doğudaki kanki bölümü ise iki bölümlü olup ana girişin olduğu bölüm 2.50x2.17 m ölçülerinde ikinci bölüm ise 2.50x1.46 m ölçülerindedir. Üzeri doğu-batı yönünde beşik tonoz ile örtülüdür. Kiliseye giriş güney cephede olup girişin doğusunda günümüzde yıkılmış kalan izlerden eyvanlı bir bölümün olduğu anlaşılmaktadır. Bu kilisenin turizme kazandırılması inanç turizmi açısından önemlidir. Yer yer definecilerin yaptığı küçük çaplı hasar ve tahribat dışında sağlam kalmış bir yapıdır.
Orjinal Kullanım Kilise
Önerilen Kullanım Kilise
Tescil Kararı -

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2124    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 16 Mayıs 2014 Cuma