­ MARDİN KALESİ | Kültür Portalı

Mardin Kalesi - Mardin

Envanter No .
Harita No .
Adres Mardin Kalesi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Askeriye
Vakfiye
Genel Tanım Mardin Kalesi 1200 m. rakımlı tepenin kayalık zirvesinde doğudan batıya 800 m. kuzeyden güneye en dar yeri 30 m. en geniş yeri ise 150 m. kalenin bazı kaynaklarda 10. yy. Hamdani yapısı olduğu belirtilmekte ise de Dupre, kalenin Bizans döneminde onarım gördüğünü söyleyerek kaleyi daha eski bir döneme tarihlendirmektedir. Ancak Ara Altun ve Metin Sözen kalenin İslam Dönem öncesine gidemeyeceğini ileri sürmüşlerdir.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Kale falez biçimindeki kayalık yapıdan yararlanılarak inşa edildiğinden ancak falezlerin eğimli olduğu yerlerde sur duvarları görülmektedir. Kalenin giriş kapısı falezin orta yerine rastlamaktadır. Gabriel bu kapının üzerinde okunamayan bir kitabe ile kitabenin üstünde bulunan iki kabartma aslandan söz etmektedir. Kalenin kemerli girişi bugün yıkık olduğundan anlatılan bu işler görülmez. Kalenin giriş koridoru tonoz biçimli bir tavanla örtülüdür. Kalenin içinde kayaya oyulmuş çok sayıda ambar ve kuyu mevcuttur. Bugün kalenin sadece güneydeki burcu ayaktadır.
Tescil Kararı .