­ KUZİNİ MAĞARASI | Kültür Portalı

Kuzini Mağarası - Isparta

Adı Kuzini Mağarası
Mah. Köy - Mevkii Kesme Beldesi
Adres Asartepe Mevkii / Sütçüler
Vakfiye
Genel Tanım Yatay olarak gelişmiş, kaynak konumlu fosil mağaranın uzunluğu 224 metre, girişe göre en derin nokta 17,5 metredir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yatay olarak gelişmiş, kaynak konumlu fosil mağaranın uzunluğu 224 metre, girişe göre en derin nokta 17,5 metredir. Kesme Kasabasının güneybatısında bulunan Asartepe’nin yakınında, Köprüçay Kanyonunun dik yamaçlarında yer alır. 700-750 metre derinliğinde olan kanyonun orta seviyelerinde bulunan mağaranın inişi çok zor ve tehlikelidir. 1987 yılında MTA Mağara Araştırmaları ekibi tarafından incelenerek mağaranın haritaları yapılmıştır. Karstlaşmaya son derece uygun kretase kireç taşlarında, belirgin bir fay üzerinde gelişen mağara, pliyosen rölyef sisteminin karakteristik bir şeklidir. Yüzeyde polye, dolin ve uvalalardan oluşan bu sistem, kuvaterner Köprüçay ve kolları tarafından, kanyon ve boğazlarla derince yarılarak parçalanmıştır. Tabanında yer yer terra-rossa türü toprük bulunan bu makro karstik çukurlar, bir taraflarından kapılarak askıda kalmışlardır. Yatay olarak kuzeybatı-güneydoğu yönünde gelişmiş iki koldan meydana gelmiştir. Toplam uzunluğu 224 metre, girişe göre en derin nokta 17,5 metredir. Genişliği 2-16 metre, tavan yüksekliği 1-20 metre arasında değişen mağaranın orta ve son bölümleri, görünümleri son derece güzel her türden Damlataş( sarkıt, dikit, sütun, duvar ve örtü damlataşları, damlataş havuzları…v.b.) ile kaplıdır. Ana galerilerinin son bölümlerinde ise, kalın bir kum ve çakıl deposu bulunur. Bu kısımlar mağaranın en derin noktasıdır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 19.10.2009 Tarih ve 3506 Sayılı Kararıyla Tescil edilmiştir.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita