­ KÜREK KALESİ | Kültür Portalı

KÜREK KALESİ - Osmaniye

Adı KÜREK KALESİ
Adres Tüysüz Beldesi Toprakkale
Vakfiye
Genel Tanım Kuzey-Güney istikametinde hâkim bir tepe üzerinde inşa edilen kalenin gözetleme amacına yönelik kullanıldığı zannedilmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı amacına yönelik kullanıldığı zannedilmektedir. Tüysüz Beldesinin 3,5km batısında, Adana Gaziantep(TEM) otoyolunun takriben 300-350m kuzeyinde yer almaktadır. Kuzey-Güney istikametinde hâkim bir tepe üzerinde inşa edilen kalenin gözetleme amacına yönelik kullanıldığı zannedilmektedir. Kalker ve bazalt kaba yonu taş örgü kale duvarlarında tutucu madde olarak kireç harcı kullanılmıştır. Kale duvarları yer yer tahrip olmansa karşın özellikle güney yönündeki duvarlar sağlam durumdadır. Kalenin bulunduğu tepe ile tepenin etrafında yüzeyde görülen seramik parçaları ve doğusundaki tepede yer alan eski mezarlık ile sit potansiyeline sahiptir.