­ KÖROĞLU MAĞARALARI VE KAYA YERLEŞİMİ | Kültür Portalı

KÖROĞLU MAĞARALARI VE KAYA YERLEŞİMİ - Sivas

Harita No i.35.b3
Mah. Köy - Mevkii Tavra Deresi
Adres Tavra Deresi-MERKEZ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Sivas İli, Merkez İlçe sınırları içerisinde, Sivas'ın yaklaşık 10 km kuzeyinde, Paşa Fabrikası Mevkii'nde, Tavra Boğazı’nın batısında ve 39° 47' 41.01'' K 36° 59' 39.69'' D coğrafi konumda yer almaktadır. Biri güneyde, diğeri kuzeyde birbirini izleyen kayalıklardan oluşan tepe, Sivas'tan Karaçayır Beldesi yönüne giden yol üzerinde, Tavra Deresi'nin batı kıyısındadır. Tepenin doğusunda, Paşa Fabrikası mesire yeri bulunmaktadır. Yerleşme, kuzeydoğu-güneybatı yönünde uzanan bir kayalığın üzerinde ve Tavra deresi yatağındaki yamaçlara kurulmuştur. Kayalık tepenin üzeri geç evrede bir istihkâm yerleşmesi olmalıdır. Tavra Deresi’ne bakan sarp kayalıklar üzerinde, yöre halkı tarafından "Köroğlu Mağaraları" olarak adlandırılan doğal mağaralar ve Roma devri kaya oyuğu mezarları bulunmaktadır. Yerleşme üzerinde yoğun kaçak kazı çukuru açılmış ve yol açma sırasında yamaçtaki yerleşim alanı tıraşlanmıştır. Seramik türü yüzey malzemesi; Eski Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı, Demir Çağı, Helenistik, Roma Devri, Ortaçağ'a tarihlenmektedir.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Sivas İli, Merkez İlçe sınırları içerisinde, Sivas'ın yaklaşık 10 km kuzeyinde, Paşa Fabrikası Mevkii'nde, Tavra Boğazı’nın batısında ve 39° 47' 41.01'' K 36° 59' 39.69'' D coğrafi konumda yer almaktadır. Biri güneyde, diğeri kuzeyde birbirini izleyen kayalıklardan oluşan tepe, Sivas'tan Karaçayır Beldesi yönüne giden yol üzerinde, Tavra Deresi'nin batı kıyısındadır. Tepenin doğusunda, Paşa Fabrikası mesire yeri bulunmaktadır. Yerleşme, kuzeydoğu-güneybatı yönünde uzanan bir kayalığın üzerinde ve Tavra deresi yatağındaki yamaçlara kurulmuştur. Kayalık tepenin üzeri geç evrede bir istihkâm yerleşmesi olmalıdır. Tavra Deresi’ne bakan sarp kayalıklar üzerinde, yöre halkı tarafından "Köroğlu Mağaraları" olarak adlandırılan doğal mağaralar ve Roma devri kaya oyuğu mezarları bulunmaktadır. Yerleşme üzerinde yoğun kaçak kazı çukuru açılmış ve yol açma sırasında yamaçtaki yerleşim alanı tıraşlanmıştır. Seramik türü yüzey malzemesi; Eski Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı, Demir Çağı, Helenistik, Roma Devri, Ortaçağ'a tarihlenmektedir.
Tescil Kararı 15.3.1996-2014
Yayın Dizini - von der Osten, H. H., Explorations in Hittite Asia Minor, 1927-1928, Oriental Institute Communicat