­ KONUT | Kültür Portalı

Konut - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Konut
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Alacalı Sokak ile Boğazkesen Sokağın kesiştiği köşede yer alan konağın, 19.yy.da inşa edildiği düşünülmektedir. Zemin+ara kat+bir katlı köşe yapısıdır. Zemin kat, her iki sokağa bakan cephede de simetriktir. Her iki cephenin ortasında üzeri aydınlatma pencereli, çift kanatlı ahşap kapılar yer almaktadır. Ara katta cephenin sağ ve sol bölümlerinde ikişer dikdörtgen pencere bulunmaktadır. Alacalı Sokağa bakan cephenin birinci katı, üç çıkmalıdır. Ortada yer alan ve diğerlerinden daha önde bulunan çıkmanın ön yüzünde, yuvarlak kemerli iki dikdörtgen pencere, yan yüzlerinde birer dikdörtgen pencere yer almaktadır. Yan çıkmaların ön yüzünde üçer dikdörtgen pencere bulunmaktadır. Boğazkesen Sokağa bakan cephenin birinci katı, cephenin ortasına yerleştirilmiş tek çıkmaya sahiptir. Çıkmanın ön yüzünde yuvarlak kemerli iki dikdörtgen pencere, yan yüzlerinde birer dikdörtgen pencere yer almaktadır. Cephede çıkmanın iki yanındaki bölümlerde üçer dikdörtgen pencere görülmektedir. Konağın ahşap kaplı geniş saçaklı kırma çatısının örtüsü alaturka kiremittir. Taş temel üzerine, ahşap karkas arası kerpiç dolgu tekniğinde inşa edilmiştir. Cephede yatay ve dikey hatlar ahşap silmelerle vurgulanmıştır. Döşemeler ve tavanlar ahşaptır. Bazı odalarda ve üst kat sofasında çıtalarla geometrik desenler verilmiş göbekli tavanlar yer almaktadır.