­ GEBELİ KALESİ VE NEKROPOL ALANI | Kültür Portalı

GEBELİ KALESİ VE NEKROPOL ALANI - Osmaniye

Adı GEBELİ KALESİ VE NEKROPOL ALANI
Adres Gebeli
Vakfiye
Genel Tanım Osmaniye il merkezinin doğusunda, Gebeli mahallesinin hemen üst tarafında Gökbekirler mevkiinde yer alan kaleden günümüze sadece güney sur duvarının bir kısmı sağlam olarak gelmiştir. Sur duvarı kireç harçlı, moloz taş örgülü, kaba yonu taş kaplamalı olup bu kaplamalar yer yer dökülmüştür. Kale ve çevresinde Roma, Bizans ve Orta Çağ dönemlerine ait yüzey buluntularına rastlanmıştır. Ayrıca kalenin kuzeyinde ağız kısımları dairesel olarak birçok kaya oyuklarının olduğu tespit edilmiştir. Yoğun bitki örtüsünün elverdiği ölçüde yapılan incelemede bunların bazılarının sarnıç bazılarının tahıl, şarap ve sıvı saklama kapları olduğu tespit edilmiştir. Yoğun bitki örtüsünün elverdiği ölçüde yapılan incelemede buların bazılarının sarnıç(içleri sıvalı), bazılarının da tahıl, şarap sıvı saklama kaplarının(pitoslar) konulduğu depo amaçlı mekânlar olduğu tahmin edilmektedir. Yine kale çevresinde kaçak kazılarla tahrip edilmiş Roma dönemine ait 2 adet kaya mezarı bulunmaktadır. İçleri dolgu toprakla ve moloz yığınlarıyla kaplı mezarların iç kısımları tamamen tahrip olmuştur. Kalenin bulunduğu tepenin batı eteklerinde Murat ÇENET isimli şahsın evi (tapulu olduğunu beyan eder) ve Hasan ÇENET’te ait olduğu söylenen eski kireç ocağı bulunmaktadır. Kale ve çevresinin incelenmesinde bize refakat eden Murat ÇENET’in beyanından kalenin doğu eteklerinde yer alan ve teras şeklinde oluşturulan alanın bundan yaklaşık 20-30 yıl öncesine kadar askeri poligon olarak kullanıldığı ve alandaki poligona ait betonarme kalıntılar ile askeri tank enkazının da bu alanda mevcut olduğu görülmüştür. Kale içerisinde temel seviyesinde yapı kalıntılarına da rastlanılmaktadır. Tespiti yapılan sarnıçlar, çeşitli amaçlarla kullanıldığı anlaşılan kaya oyukları, kaya mezarları ve kale eteklerindeki dağılmış vaziyette yer yer bulunan mimari yapı kalıntıları bu alanda kale dışında bir arkeolojik yerleşimin de olduğunu göstermektedir.
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı Osmaniye il merkezinin doğusunda, Gebeli mahallesinin hemen üst tarafında Gökbekirler mevkiinde yer alan kaleden günümüze sadece güney sur duvarının bir kısmı sağlam olarak gelmiştir. Sur duvarı kireç harçlı, moloz taş örgülü, kaba yonu taş kaplamalı olup bu kaplamalar yer yer dökülmüştür. Kale ve çevresinde Roma, Bizans ve Orta Çağ dönemlerine ait yüzey buluntularına rastlanmıştır. Ayrıca kalenin kuzeyinde ağız kısımları dairesel olarak birçok kaya oyuklarının olduğu tespit edilmiştir. Yoğun bitki örtüsünün elverdiği ölçüde yapılan incelemede bunların bazılarının sarnıç bazılarının tahıl, şarap ve sıvı saklama kapları olduğu tespit edilmiştir. Yoğun bitki örtüsünün elverdiği ölçüde yapılan incelemede buların bazılarının sarnıç(içleri sıvalı), bazılarının da tahıl, şarap sıvı saklama kaplarının(pitoslar) konulduğu depo amaçlı mekânlar olduğu tahmin edilmektedir. Yine kale çevresinde kaçak kazılarla tahrip edilmiş Roma dönemine ait 2 adet kaya mezarı bulunmaktadır. İçleri dolgu toprakla ve moloz yığınlarıyla kaplı mezarların iç kısımları tamamen tahrip olmuştur. Kalenin bulunduğu tepenin batı eteklerinde Murat ÇENET isimli şahsın evi (tapulu olduğunu beyan eder) ve Hasan ÇENET’te ait olduğu söylenen eski kireç ocağı bulunmaktadır. Kale ve çevresinin incelenmesinde bize refakat eden Murat ÇENET’in beyanından kalenin doğu eteklerinde yer alan ve teras şeklinde oluşturulan alanın bundan yaklaşık 20-30 yıl öncesine kadar askeri poligon olarak kullanıldığı ve alandaki poligona ait betonarme kalıntılar ile askeri tank enkazının da bu alanda mevcut olduğu görülmüştür. Kale içerisinde temel seviyesinde yapı kalıntılarına da rastlanılmaktadır. Tespiti yapılan sarnıçlar, çeşitli amaçlarla kullanıldığı anlaşılan kaya oyukları, kaya mezarları ve kale eteklerindeki dağılmış vaziyette yer yer bulunan mimari yapı kalıntıları bu alanda kale dışında bir arkeolojik yerleşimin de olduğunu göstermektedir.