­ CUMHURİYET(YENİ) CAMİİ | Kültür Portalı

CUMHURİYET(YENİ) CAMİİ - Nevşehir

Adı CUMHURİYET(YENİ) CAMİİ
Adres CUMHURİYET MAHALLESİ DERİNKUYU/ NEVŞEHİR
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Merkezi kubbeli üç nefli ve üç apsisli yapının örtü sistemi kubbe dışında sivri tonozludur. Plan şeması dıştan okumaktadır. Kubbe dört adet kaide üzeerine oturan sütun tarafından taşınır. Yapının girişi üç kemerlidir. Yapının giriş kapısı çift kapılıdır. Camekanlı bir giriş mekanı eklenmiştir. Yapının güney duvarına ahşap süslemeli bir mihrap eklenmiştir. Minber mermerdir. Apsislerin bulunduğu kısımlar ahşap korkuluklarla bölünmüştür. Güneydoğu köşede bir ambar bulunmaktadır. Kubbenin altında bir vaaz kürsüsü vardır. Giriş kapısı taş süslemeli ve dikdörtgen çerçevelidir. Kubbeye geçiş ögesi pandandiftir. Kemer köşelerinde pandandif ve kubbedeki freskolar kontraplak ve muşamba ile kapatılmıştır. Yapının batısında ahşap korkuluklar bulunmaktadır. Yuvarlak kemerli pencerelerin çevresinde 20 cm genişliğinde bir süsleme kuşağı vardır. Apsisler üzerinde nişler vardır.
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K.21.12.1991-1206