­ ÇAVUŞ LOJMANI | Kültür Portalı

Çavuş Lojmanı - Bilecik

Harita No yok
Mah. Köy - Mevkii İstasyon Mahallesi
Adres Merkez/BİLECİK
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş TCDD
Vakfiye
Genel Tanım Bilecik İli, Merkez ilçesi, İstasyon Mahallesinde, 259 ada, 4 parselde yer alan TCDD’ ye ait olan ve çavuş lojmanı olarak kullanılmış yapıdır.
Yapılan Onarımlar basit onarım çalışmaları devam ediyor.
Ayrıntılı Tanımı Çavuş lojmanı olarak kullanım görmüş olan dikdörtgen planlı ikiz yapı; iki katlı ve altlı üstlü dörder mekanlıdır. Kırma çatılı olup kiremit örtülüdür. Altı bacalıdır. Yapının alt katı; doğu ve batı taraftan girişlerin olduğu binanın doğu kısmında yer alan iki adet giriş kapısının yan kısımlarında dikdörtgen birer pencere, iki kapı arasında ise iki adet küçük pencere bulunmaktadır. Günümüzde bu kapı ve pencere açıklıkları kapatılmıştır. Batı cephe duvarında bulunan giriş kapısının solunda üç adet, sağında ise bir adet dikdörtgen formlu pencere mevcuttur. Kuzey ve güney cephe duvarında ise birer pencere yer almaktadır. Yapının üst katı; doğu ve batı tarafında beşer, kuzey ve güney tarafında ise birer adet dikdörtgen formlu pencere bulunmaktadır. Yapıda mevcut olan kapı ve pencereler ahşap olup pencere altlıklarında denizlikler kullanılmıştır. Yapı strüktürü sağlam görünmekle beraber günümüzde kullanılmamaktadır