­ ÇAMAŞIRHANE | Kültür Portalı

ÇAMAŞIRHANE - Çankırı

Mah. Köy - Mevkii Cumhuriyet Mahallesi Çamaşırhane Sokak No:20
Adres Cumhuriyet Mahallesi Çamaşırhane Sokak No:20 ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çankırı Belediyesi
Yapım Tarihi Geç Osmanlı
Kültür Dönemi Osmanlı
Kitabe 1) Niyeti hayr ile her kim bıraka dehre eser / Olunur haşre kadar yad o hayr ashabı 2) Böyle bir azamı hayrın hele inşası çün / Çarecü olmamış eslaf var iken icabı 3) Şimdi rehber olup erbabı hamiyet mendan / Buldular menba’ını terk ederek habı 4) tam sünuh eyledi tarih kalemi Mahirden / Cameşuy haneden aktı yapılınca abı
Vakfiye 1) Niyeti hayr ile her kim bıraka dehre eser / Olunur haşre kadar yad o hayr ashabı 2) Böyle bir azamı hayrın hele inşası çün / Çarecü olmamış eslaf var iken icabı 3) Şimdi rehber olup erbabı hamiyet mendan / Buldular menba’ını terk ederek habı 4) tam sünuh eyledi tarih kalemi Mahirden / Cameşuy haneden aktı yapılınca abı
Genel Tanım Cumhuriyet Mahallesi’nde halkın ortak çamaşır yıkama yeri olarak yapılmış bir çamaşırhanedir. Günümüzde Çankırı Belediyesi tarafından kültür ve sanat galerisi olarak kullanılmaktadır. 14 x 20 m ölçülerinde dikdörtgen planlı olan yapının sokak cephesinde çeşme ve yazıt, iç kısmında ise, çeşme, ocaklar ve çamaşır yıkama sekileri bulunmaktadır. Çamaşır sekilerinin üzerini kaplayacak şekilde yapılan ve alaturka kiremitle örtülen çatı, avluya doğru eğimli olup, orta kısmının üzeri açık bırakılarak bir çeşit iç avlu oluşturulmuştur. Dış cephedeki çeşmenin üst seviyesine kadar moloz taş, üst kısımları ise ahşap çatkı arası kerpiç dolgu ve sıvalıdır. İçinde 4 büyük ocak ve 8 çamaşır taşı yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Cumhuriyet Mahallesi’nde halkın ortak çamaşır yıkama yeri olarak yapılmış bir çamaşırhanedir. Günümüzde Çankırı Belediyesi tarafından kültür ve sanat galerisi olarak kullanılmaktadır. 14 x 20 m ölçülerinde dikdörtgen planlı olan yapının sokak cephesinde çeşme ve yazıt, iç kısmında ise, çeşme, ocaklar ve çamaşır yıkama sekileri bulunmaktadır. Çamaşır sekilerinin üzerini kaplayacak şekilde yapılan ve alaturka kiremitle örtülen çatı, avluya doğru eğimli olup, orta kısmının üzeri açık bırakılarak bir çeşit iç avlu oluşturulmuştur. Dış cephedeki çeşmenin üst seviyesine kadar moloz taş, üst kısımları ise ahşap çatkı arası kerpiç dolgu ve sıvalıdır. İçinde 4 büyük ocak ve 8 çamaşır taşı yer almaktadır. Kitabesinde: 1) Niyeti hayr ile her kim bıraka dehre eser / Olunur haşre kadar yad o hayr ashabı 2) Böyle bir azamı hayrın hele inşası çün / Çarecü olmamış eslaf var iken icabı 3) Şimdi rehber olup erbabı hamiyet mendan / Buldular menba’ını terk ederek habı 4) tam sünuh eyledi tarih kalemi Mahirden / Cameşuy haneden aktı yapılınca abı Yazmaktadır.
Orjinal Kullanım Hamam