­ BİRBAP KİLİSESİ | Kültür Portalı

BİRBAP KİLİSESİ - Bitlis

Mah. Köy - Mevkii Dörtağaç Köyü
Adres -
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş MÜLKİYET SAHİBİ
Genel Tanım Bitlis dörtağaç köyünde bulunan kilise muntazam bir dikdörtgen plana sahiptir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı doğu-batı istikametinde dikdörtgen bir plan üzerine inşa edilen kiliseye batı cephesinde bulunan dikdörtgen formlu basit bir kapıyla girilir. Üstten düz damla örtülü olan kilise içte sütunlar üzerine oturan kemerler üzerine oturan küçük kubbelerle örtülmüştür. Kilise doğu-batı istikametindeki kemer atılımları ile üç nefe ayrılır. Kilisenin doğu duvarında yarım silindirik formda apsisi bulunur. Kilise iç duvarlarında Hristiyan ikonografisine ait bitkisel ve geometrik unsurlar bulunur. Düzgün kesme taşla inşa edilen kilise cephelerde açılan dikdörtgen formlu pencerelerle aydınlatılmıştır. Eğimli bir arazide kurulu olan kilisenin topoğrafik yapısından dolayı güney cephesi daha yüksektir.
Orjinal Kullanım Kilise
Tescil Kararı GEEAYK 14.03.1980 Tarih ve 11789 sayılı karar