­ İBRAHİM TERŞAK EVİ | Kültür Portalı

İbrahim Terşak Evi - Mardin

Envanter No .
Adres Ulu Cami Mahallesi 104.Mut sokak No:9-11-13; Çıkmaz Sokak No:7/F
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Mal Sahibi
Genel Tanım Zemin+ 1 katlıdır. Düzgün kesme taş malzemeden inşa edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Mekanların iç duvarları betonla sıvanmış, zemini fayansla döşenmiştir. Alt kat avlu bahçe haline getirilmiş ve ortasında mozaikten yapılma bir havuz yer almaktadır.Avlunun kuzey cephesi üst katının önünde betonarme balkon eklenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Üç ayrı kapıdan yapıya girilmektedir. 9 nolu yuvarlak kemerli kapıdan bir ara bölüme girilmekte, bu bölümün solunda tuvalet ve mutfak, sağında ise bir mekan yer almaktadır. Mekanın üst örtüsü aynalı beşik tonoz olup tonozda karşılıklı düzenlenmiş birer damla motifi vardır. Ara bölümden birinci katın terasına geçilmektedir. Mekanlar terasın kuzeyinde sıralanmıştır. Zemin kat avlu zemini taş döşelidir. Derzler betonla doldurulmuştur. Avlunun kuzey, doğu ve batısı mekanlarla çevrilidir. Mekanların önünde sivri kemerli revaklar bulunmaktadır. Revaklar tüm cephelerin önünde "U"şeklinde düzenlenmiş kemer açıklıkları kapatılarak mekanlar oluşturulmuştur. Yapının dış cephesi oldukça ihtişamlı ve göz alıcıdır. Pencereler bitkisel motifli yuvarlak kemerlidir. Saçak altında kuşak halinde tüm cepheleri çevreleyen bir sıra silme ve bordür dizisi yer almaktadır. Cepheler boyunca çok sayıda çörten yer almaktadır.