­ BEŞİR AĞA ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Beşir Ağa Çeşmesi - Bursa

Harita No 27PIId
Mah. Köy - Mevkii Emirsultan Mahallesi
Adres Emirsultan Mahallesi Doyuran Caddesi Yıldırım/Bursa
Yaptıran Beşir Bin İbrahim
Vakfiye Var
Genel Tanım Çeşme 4 x 2,2 x 1,25 metre ebadındadır. Ayna taşı parçalı olmasına rağmen yalak taşı yekpare mermerdendir. Ortada kaide üzerine yükselen iki ince ve çok zarif sütun birbirine oymalarla bağlanmıştır
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Emir sultan mezarlığına girerken giriş kapısının batısında ortası mermer plaklıdır. Çeşme 4 x 2,2 x 1,25 metre ebadındadır. Ayna taşı parçalı olmasına rağmen yalak taşı yekpare mermerdendir. Ortada kaide üzerine yükselen iki ince ve çok zarif sütun birbirine oymalarla bağlanmıştır. Bunun üzerinde ince oyma mermer işçiliği vardır. Musluğun çepeçevre bir çerçeve ile çevrilmiş olup, yanlarda tas koymak için iki taslık bulunmaktadır. Çeşme eski haline göre 25-30 cm. gömülmüştür, çeşmenin her iki yanındaki sütunlar kalınlaşmıştır, kitabenin üzerindeki saçak değiştirilmiş, eski saçak daha ince ve zariftir. Bu gösteriyor ki, en son yapılan onarım tam olarak aslına sadık kalınmamıştır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730
Yayın Dizini GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BURSA ÇEŞMELERİ/ ARİF SELÇUK ÖZER

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 720    Eklenme Tarihi : 14 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 25 Eylül 2014 Perşembe