­ BELDİBİ YAPI KALINTISI | Kültür Portalı

Beldibi Yapı Kalıntısı - Isparta

Mah. Köy - Mevkii Dere Mahallesi Beldibi Mevkii
Adres Dere Mahallesi Beldibi Mevkii Merkez/ISPARTA
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Orman Bölge Müdürlüğü
Kültür Dönemi Doğu Roma
Vakfiye
Genel Tanım İlimiz, Merkez İlçe, Dere Mahallesi, Eski Ağlasun Yolu, Beldibi Mevkiinde bulunan ve kaçak kazı sonucu Müzemiz uzmanlarınca fark edilen alanda bol miktarda stroter ve calipter parçalarıyla Roma Dönemi mutfak kaplarına ait keramik parçaları ve M.S. III. yy’a tarihlenen bir bronz sikke ele geçmiştir. Alanda 09.-13.11.2010 tarihlerinde yapılan Kurtarma Kazısı neticesinde ‘U’ formlu bir yapı kalıntısı ortaya çıkmıştır. Bu yapı antik yol ve mil taşları ile bağlantılı, yolcular için düşünülmüş bir yapı olmalıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İlimiz, Merkez İlçe, Dere Mahallesi, Eski Ağlasun Yolu, Beldibi Mevkiinde bulunan ve kaçak kazı sonucu fark edilen alanda bol miktarda stroter ve calipter parçalarıyla Roma Dönemi mutfak kaplarına ait keramik parçaları ve M.S. III. yy’a tarihlenen bir bronz sikke ele geçmiştir. Alanda 09.-13.11.2010 tarihlerinde yapılan Kurtarma Kazısı neticesinde ‘U’ formlu bir yapı kalıntısı ortaya çıkmıştır. Sagalassos- Eski Isparta Yerleşimi arasındaki antik yolun güzergahı olabilecek bu alan çevresinde toplam dört adet mil taşı ele geçmiştir. Bir dere yatağı boyunca tatlı bir eğimle yükselen ve iki yerleşim arasında olabildiğince düz bir doğrultu oluşturan güzergah, klasik Roma yolu için en uygun hat olarak görülmekte ve bölgemizde çalışan bilimsel ekiplerce de antik yol güzergahı olarak belirtilmektedir Kurtarma Kazısı sonucu açığa çıkan bu yapının mimarisi; kesme köfke bloklardan, aralara bağlayıcı ve ya harç kullanılmaksızın inşa edilmiş, tabanı geniş, kenar duvarları kısa ve yola bakan ön kısmı açık olan, “U” formlu bir yapı şeklindedir. Yapıya yoldan herhangi bir merdiven ya da girişle geçilmemektedir. Mevcut duvar yüksekliğinin 2,10m.dir. Duvarı oluşturan bloklar bosajlıdır ve yüzeylerinde farklı yüksekliklerde ve ebatlarda niş ve hatıl yuvaları mevcuttur. Yapı; antik yol ve mil taşları ile bağlantılı, yolcular için düşünülmüş bir mekan olmalıdır.
Önerilen Kullanım Konut
Tescil Kararı Antalya Kült. ve Tab. Varl. Kor. Böl. Kurulu’nun 27.12.2010 Gün ve 4704 Sayılı Kararıyla Tesciline
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1765    Eklenme Tarihi : 07 Mayıs 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 07 Mayıs 2013 Salı