­ BALABANCIK KALESİ | Kültür Portalı

Balabancık Kalesi - Bursa

Yaptıran Osman Bey
Yapım Tarihi 13 -14. Yüzyıl
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar 2005-2006
Ayrıntılı Tanımı Osmanlı ordusu tarafından 1315 yılı dolaylarında Bursa’nın kuşatması sırasında dışarıdan gelebilecek yardım ve ikmali kesmek üzere Osman Bey tarafından Bursa’nın doğu ve batısına yaptırılan iki kaleden biridir. Doğuda Bulunan bu kaleye Balabancık Bey kumanda etmiştir. 1315’ten 1326 yılına kadar Osmanlı Ordusu bu kalede kalarak şehrin ikmalini önlemiş ve şehri teslim olmaya mecbur etmiştir. Osmanlıların Bursa’da yaptırdıkları ilk askeri yapılardan biridir. Şu anda surun yaklaşık 40 metre kadarı bu parselin kuzeybatısında kalmıştır. Esas sur içi Bölümünde 30 daireli 3 blok öğretmen lojmanı ve Balabancık İlköğretim Okulu bulunmaktadır. Sur moloz taş ve tuğla örgülü olup duvar kalınlığı 2 metre kadardır.
Orjinal Kullanım Kale
Bugünkü Kullanımı Kale
Önerilen Kullanım Kale
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KURULU/ BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1878    Eklenme Tarihi : 21 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 03 Temmuz 2014 Perşembe