­ AYAZLI HÖYÜĞÜ | Kültür Portalı

Ayazlı Höyüğü - Kırıkkale

Adı Ayazlı Höyüğü
Mah. Köy - Mevkii Karaahmetli Köyü, Ayazlı Mevkii
Adres Bahşılı İlçesi, Karaahmetli Köyü
Vakfiye
Genel Tanım Höyük, Ayazlı Tepesi’nin kuzeyinde bulunan Büyük Ayazlı Çeşmesi’nin civarında yer alır. Çeşmenin güneydoğusunda azami 15 m. kadar yükselerek bir eğim yapan höyük, arazinin genel görünümü içinde fazla bir yükseklik göstermez. Doğusunda yer alan Kalkımlı Koç Sırtı Mevkii’nden güney bölümüne doğru yayılır. Batıda ise, Kuyucak Tepe’nin uzantısı niteliğinde görünen ve mahalli adı Yeni Çıtlı olan tepenin doğu uzantısı üzerinden Küçük Ayazlı Çeşmesi’ne doğru yönelir. Azami 200 x 300 m. boyutlarında olan höyük alanı, yağmur sularının oluşturduğu kuru dere yatakları ile bölünmüştür. Bu kuru dere yatakları birleşerek Karaahmetli Köyü’ne kadar uzanır. Bu nedenle, höyükte yer alan seramik parçalarını dere yatağı boyunca görebilmek olasıdır. Höyük üzerinde ve dere yataklarında rastlanan seramik parçaları, buranın Roma Devri’nde yerleşim gördüğünü kanıtlar.
Yapılan Onarımlar Yok
Ayrıntılı Tanımı Höyük, Ayazlı Tepesi’nin kuzeyinde bulunan Büyük Ayazlı Çeşmesi’nin civarında yer alır. Çeşmenin güneydoğusunda azami 15 m. kadar yükselerek bir eğim yapan höyük, arazinin genel görünümü içinde fazla bir yükseklik göstermez. Doğusunda yer alan Kalkımlı Koç Sırtı Mevkii’nden güney bölümüne doğru yayılır. Batıda ise, Kuyucak Tepe’nin uzantısı niteliğinde görünen ve mahalli adı Yeni Çıtlı olan tepenin doğu uzantısı üzerinden Küçük Ayazlı Çeşmesi’ne doğru yönelir. Azami 200 x 300 m. boyutlarında olan höyük alanı, yağmur sularının oluşturduğu kuru dere yatakları ile bölünmüştür. Bu kuru dere yatakları birleşerek Karaahmetli Köyü’ne kadar uzanır. Bu nedenle, höyükte yer alan seramik parçalarını dere yatağı boyunca görebilmek olasıdır. Höyük üzerinde ve dere yataklarında rastlanan seramik parçaları, buranın Roma Devri’nde yerleşim gördüğünü kanıtlar.
Yayın Dizini Davut OLUK
Revizyon AKTVKK