­ ATATÜRK VE ETNOĞRAFYA MÜZESİ | Kültür Portalı

Atatürk ve Etnoğrafya Müzesi - Denizli

Adı Atatürk ve Etnoğrafya Müzesi
Mah. Köy - Mevkii Saraylar Mahallesi
Adres 459. Sokak Saraylar Mahallesi Merkezefendi İlçesi DENİZLİ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Müze; Denizli, Saraylar Mahallesi 459 sokakta bulunmaktadır. Binanın, yapılış tarihi hakkında elimizde kesin bir belge bulunmamakla birlikte; halktan edindiğimiz bilgilerden 19. yüzyıl sonlarında yapıldığı anlaşılmaktadır.
Yapılan Onarımlar 1983 yılında onasrım görerek müze haline getirilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Müze; Denizli, Saraylar Mahallesi 459 sokakta bulunmaktadır. Binanın, yapılış tarihi hakkında elimizde kesin bir belge bulunmamakla birlikte; halktan edindiğimiz bilgilerden 19. yüzyıl sonlarında yapıldığı anlaşılmaktadır. Bina, dış yapısı, planı, pencerelerinin formu ve süsleme özelliklerinden dolayı Sakız üslubu olarak tanımlanmaktadır. İki katlı olarak inşa edilen yapı, plan itibariyle orta sofalı ve bu sofaya açılan odalardan oluşmaktadır. Üst katın sofası, ön cephede cepheyi hareketlendiren çıkma balkona, arka cephede ise iki kat boyunca yükselen ve sonradan eklendiği anlaşılan bölüme açılmaktadır. Zemin katın tavan silmeleri ile üst katı taşıyan ahşap direklerin üzerini örten kaval yivli meander bezemeli, silme başlıklı dekoratif köşe payelerinin dışında herhangi bir süslemesi yoktur.Bina, Cumhuriyetin ilk yıllarında parti binası olarak kullanılmış ve Ulu Önder Atatürk, 4 Şubat 1931 tarihinde Denizli’ye gelişlerinde burada bir gece konuk edilmiştir. 1950 yıllarından sonra Sağlık Bakanlığı’na tahsis edilerek bir süre Verem Savaş Dispanseri olarak hizmet vermiştir. 1977 yılında da Kültür Bakanlığı tarafından anıt eser olarak tescil edilerek koruma altına alınmıştır. Atatürk’ün doğumunun 100. yılı olan 1981 yılından 1983 yılı sonuna kadar binanın onarımı ve teşhir tanzimi gerçekleştirilerek 1 Şubat 1984 tarihinde müze olarak ziyarete açılmıştır. Zamanın olumsuz etkisi, mimari yapısı ve bulunduğu yer itibariyle bina yıpranmış, 1997 yılı sonunda tekrar onarıma alınmıştır. Onarım ve yeniden teşhir tanzimi ile Atatürk’ün Denizli’yi onurlandırmalarının 68. yılı olan 4 Şubat 1999 tarihinde yeniden hizmete girmiştir.
Bugünkü Kullanımı Müze
Önerilen Kullanım Müze
Tescil Kararı GEEAYK'nun 11.06.1977 gün ve A-614 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1636    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 12 Haziran 2014 Perşembe