­ ARMAĞANLI KÖYÜ ÖRENYERİ VE NEKROPOL ALANI | Kültür Portalı

ARMAĞANLI KÖYÜ ÖRENYERİ VE NEKROPOL ALANI - Osmaniye

Adı ARMAĞANLI KÖYÜ ÖRENYERİ VE NEKROPOL ALANI
Adres Armağanlı Köyü Sumbas
Vakfiye
Genel Tanım : I.yerleşimin güney güneydoğusunda da üst dokusu kalker kaya özelliği gösteren alanda kaya oygu merdivenli girişli kaya mezarlarından oluşan antik kentin nekropol alanı yer almaktadır. Bu alanın batısındaki arazilerin içinde iki adet kaya oygu oda mezar ve su kaynağının doğu cephesinde tamamen tahrip olmuş ancak mimari taşları korunabilen bir kilise kalıntısı tespit edilmiştir. Tepe yamacında yer alan taşınır taşınmaz kültür varlıklarının gözlemlenen verileri doğrultusunda söz konusu alanın Roma ve Doğu Roma Dönemlerinde iskân gördüğü anlaşılmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Armağanlı Köyünde iki adet yerleşim alanı ve yerleşime ait nekropol alanı ve iki kaya mezarı ve kilise kalıntısına rastlanmıştır. I.yerleşim Şahanlı Dağının güney eteğinde ve kayalık zemine sahip eğimli topoğrafik yapıya sahip alanda belirlenen ören yerinde birçok mimari yapı kalıntısının temel seviyesinde bazıları plan verecek şekilde koruna gelmiştir. Yerleşim alanın ortasında yaklaşık 8x12m boyutlarında bir kilise bulunmaktadır. Teraslanmış yamaç arazide kaçak kazılar sonucu açılmış çukurlar ve çevresinde yoğun seramik parçalarına rastlanmıştır. Ayrıca örenyerinin içinde silindirik formlu büyük boyutlu ezgi taşlarının varlığı belirlenmiş bunun yanında tapınak yapısının güney doğusunda kaçak kazılar sonucu açılmış değirmen yapısına ait alt ve üst taşlarının insutü olarak ortaya çıkarıldığı görülmüştür. 2. yerleşim bu örenyerinin güney batısında Karanlık dere Kölete Gözü Mevkiinde bulunmaktadır. Karanlık Derenin Doğu cephesinde dereye paralel kayalık zemine sahip dağ yamacındaki örenyerinde yine çok sayıda yapı kalıntısına ait duvarlar, sütunlar, sütun başları ve diğer mimari parçalar bulunmaktadır