­ ANTİK SU YOLU | Kültür Portalı

Antik Su Yolu - Isparta

Harita No M25-a2
Mah. Köy - Mevkii Taşkemer Mevkii
Adres İslamköy Kasabası Atabey/ISPARTA
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye
Genel Tanım Antik su yolu, İslamköy beldesinin kuş ucumu yaklaşık 4 km güneyinde, Kuleönü beldesinin 2 km kuzeydoğusunda bulunmaktadır.Büyükkemer ovası ile Küçükkemer ovası, Taşkemer mevkiinde büyük kısmı yıkılmış, küçük bir kısmı ayakta kalmış kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan su kemeri kalıntıları mevcuttur. Küçükkemer Ovasındaki kalıntının korunan en yüksek kısmı 2 m olup yüzeyde görünen uzunluk yaklaşık 15 m. ‘dir. Su yolunun kuzey kenarı toprak yol ile sınır olup toprak yol boyunca uzanan günümüzden yaklaşık 30-40 sene öncesi yapılmış ayaklı su kanaletlerinin kısmen altında, kısmen kenarında harçlı, moloz taş örgülü üst kısmı tamamen yok olmuş, alt kısmı mevcut antik su kanalına ait duvar örgüsü vardır. Seleukeia Sidera Antik Kenti yönünde uzanan bu kanal 2 km boyunca arada kesintiler olmakla birlikte yüzeyde görülebilmektedir. Büyükkemer ovasındaki su kemerinin yaklaşık 32 m uzunluğunda kısmı korunmuştur. Güneydoğu-kuzeybatı yönünde uzanan su kemerinin korunan yüksekliği yaklaşık 4 m’dir.
Taşıyıcı Yapı C
Üst Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Küçükkemer ovasındaki ve Büyükkemer ovasındaki su kemeri kalıntıları harçlı moloz taş karışımlı (opus caementicium) duvar tekniğinde yapılmış olup kemerlerin ayak kısımlarında dayanıklılık açısından büyük düzgün kesilmiş taş bloklar da kullanılmıştır. Su kemerinin devamında muhtemelen kapalı kanala ait olan ve antik kent yönünde uzanan taş örgülü hat, Seleukeia Sidera Antik Kenti yakınlarında zeminde kaybolmuş, tarımsal faaliyetlerden oluşan tahribattan dolayı yüzeyde herhangi bir iz de görülememiştir. Büyükkemer ovasında tespit edilen su kemeri kalıntısının yön ve koordinatlarından bir hat çekildiğinde Küçükkemer ovasındaki kalıntıyı ve devamındaki antik kanala ait duvar dizgisini karşılamaktadır. Roma Döneminde inşa edilen bu su yolu muhtemelen Büyükgökçeli beldesi yakınlarındaki kaynaktan başlamakta ve Seleukeia Sidera Antik Kentine kadar uzanmaktadır. Arazideki kot farkından dolayı su yolu bazı kısımlarda aquaduc, bazı kısımlarda ise kesintisiz devam eden harçlı, moloz taş örgülü ve muhtemelen kapalı kanal şeklindedir. Suyun taşınmasında pişmiş toprak künklerden de yararlanılmıştır.
Orjinal Kullanım Su Kanalı
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı Antalya Kült. ve Tab. Varl. Kor. Böl. Kurulu’nun 20.01.2011 Gün ve 4780 Sayılı Kararıyla Tesciline
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1999    Eklenme Tarihi : 08 Mayıs 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Mayıs 2013 Çarşamba