­ ANI ÖRENYERİ ŞEHİR SURLARI | Kültür Portalı

ANI ÖRENYERİ ŞEHİR SURLARI - Kars

Mah. Köy - Mevkii OCAKLI KÖYÜ
Adres KARS/MERKEZ
Pafta 22D-C
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
Vakfiye
Genel Tanım Anı şehrini kuzeyden kuşatan şehir surları 4.5 km uzunluğunda olup, surlar üzerinde 7 adet kapı bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ortaçağda ipek yolunun Anadoluya ilk giriş noktasında bulunması sebebiyle ticari önem kazanan Örenyeri M.S. 964 yılından itibaren Bagratlı Kralı AŞOT tarafından yaptırılan ilk sur sistemi ile bir kent özelliği kazanmaya başlamıştır. İkinci sur sistemi 978 yılında Bagratlı Kralı SEMBAT döneminde tamamlanmış olup, son sur sistemi Selçuklu Sultanı ALPASLAN'ın Şehri 1064 yılında fethetmesinden sonra Şeddatlı Beyi Ebul Menucehr tarafından tamamlanmıştır.