­ ALİ PAŞA CAMİ | Kültür Portalı

Ali Paşa Cami - Erzurum

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Vakıflar
Yaptıran Ali Paşa
Genel Tanım Cami kendi adını verdiği mahallede 1570 yılında Erzurum valisi Ali Paşa yaptırmıştır.
Yapılan Onarımlar Çeşitli ve değişik zamanlarda yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Cami kendi adını verdiği mahallede yer alır. Ahşap bir yapıya sahip olan son cemaat yerinden esas hareme girilir. Kareyi aşan planı ile esas harim cephe ve yandaki pencerelerden aydınlatılmıştır. Cami iç düzenlemesi bakımından diğer Erzurum Camilerinden ayrılmaz Mahvel ahşaptır. Orjinal başlıklı ahşap ayaklar içten tavan çatıyı taşır. Yapıyı ilk önce 1570 yılında Erzurum valisi Ali Paşa yaptırmıştır.. 1693 yılında ise Hasan isminde bir zat tamir ettirmiştir. Caminin avlusunda 1865 yılına aidiyesini kitabesi ile ortaya koyan çeşmeler vardır. Yapının helaları da eksikliğini hala korumaktadır. Haziresinde 19. yüzyıl dan kalma mezarlar vardır.
Tescil Kararı A-188 13/11/1976
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 2771    Eklenme Tarihi : 05 Ağustos 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 13 Ağustos 2014 Çarşamba