­ AKHAN KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

Akhan Köprüsü - Denizli

Adı Akhan Köprüsü
Mah. Köy - Mevkii Akhan Mahallesi
Adres Akhan Mahallesi Pamukkale ilçesi DENİZLİ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Belediye
Vakfiye
Genel Tanım Tarihi Selçuklu Kervansaraylarından olan Akhan’ın doğusunda, Denizli-Ankara karayolu üzerindeki köprünün kuzey tarafındadır. Köprü Denizli-Ankara karayolu üzerindeki yeni yol ve yeni köprünün yapılmasından dolayı kullanılmamaktadır.
Yapılan Onarımlar Değişik dönemlerde onarım gördüğü tahmin edilmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Tarihi Selçuklu Kervansaraylarından olan Akhan’ın doğusunda, Denizli-Ankara karayolu üzerindeki köprünün kuzey tarafındadır. Köprü Denizli-Ankara karayolu üzerindeki yeni yol ve yeni köprünün yapılmasından dolayı kullanılmamaktadır. Düzgün diktörtgen kesme taşlardan yapılan köprünün üç gözü bulunmaktadır. Köprünün ayak kısımları orijinal olmasına rağmen üstü betonla kaplanmıştır. Değişik dönemlerde tamirat görmüş olan köprü 13. yy ortasında (1251-1252) inşa edilen Akhan ile birlikte inşa edilmiş olmalıdır. Ancak antik dönemde de Laodikeia’ya giden yol güzergahında yer almaktadır. Köprünün mimari çağı Selçuklu ve Osmanlı Dönemidir. Köprüde temizlik çalışması yapılarak ayakların ve kemerlerin ortaya çıkarılması gerekmektedir.
Orjinal Kullanım Köprü
Önerilen Kullanım Köprü
Tescil Kararı Aydın KTVKBK'nun 21.11.2006 gün ve 546 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2570    Eklenme Tarihi : 13 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 10 Haziran 2014 Salı