­ AHLAT KÖYÜ NEKROPOL ALANI | Kültür Portalı

AHLAT KÖYÜ NEKROPOL ALANI - Çankırı

Harita No G31. a4
Mah. Köy - Mevkii Ahlat Köyü Kızılleş Sırtı Merkez / ÇANKIRI
Adres Ahlat Köyü Kızılleş Sırtı Merkez / ÇANKIRI
Yapım Tarihi Geç Roma- Bizans
Vakfiye -
Genel Tanım Ahlat Köyü Nekropol Alanı; Çankırı İli, Merkez ilçe, Ahlat Köyü sınırları içerisinde Köyün 2 km kuzeyinde Kızılleş Sırtı olarak anılan Mevkideki tarım arazisi üzerinde yer almaktadır. Alan üzerinde kaçak kazıcılarca ortaya çıkartılmış Kuzey – güney yönlü küp ve sanduka tipi mezarlar görülmektedir. Küp mezarlar parçalanmak suretiyle, sanduka tipi mezarlar ise kapak taşları kırılmak suretiyle soyulmuştur. Mezarlar içerisinde kemik ve cam parçaları görülmektedir. Alandaki sanduka ve küp mezar örneklerinden alanın Geç Roma ve Bizans Döneminde mezarlık alanı olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Alan şahıs arazisi olup tarla olarak kullanılmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ahlat Köyü Nekropol Alanı; Çankırı İli, Merkez ilçe, Ahlat Köyü sınırları içerisinde Köyün 2 km kuzeyinde Kızılleş Sırtı olarak anılan Mevkideki tarım arazisi üzerinde yer almaktadır. Alan üzerinde kaçak kazıcılarca ortaya çıkartılmış Kuzey – güney yönlü küp ve sanduka tipi mezarlar görülmektedir. Küp mezarlar parçalanmak suretiyle, sanduka tipi mezarlar ise kapak taşları kırılmak suretiyle soyulmuştur. Mezarlar içerisinde kemik ve cam parçaları görülmektedir. Alandaki sanduka ve küp mezar örneklerinden alanın Geç Roma ve Bizans Döneminde mezarlık alanı olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Alan şahıs arazisi olup tarla olarak kullanılmaktadır.
Orjinal Kullanım Mezar
Tescil Kararı 03.09.2010 - 5366

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3755    Eklenme Tarihi : 19 Nisan 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 25 Nisan 2013 Perşembe