­ AİGAİ ANTİK KENTİ VE NEKROPOLÜ | Kültür Portalı

AİGAİ ANTİK KENTİ VE NEKROPOLÜ - Manisa

Adı AİGAİ ANTİK KENTİ VE NEKROPOLÜ
Mah. Köy - Mevkii KÖSELER KÖYÜ
Adres MANİSA/MERKEZ - KÖSELER KÖYÜ
Vakfiye -
Genel Tanım Antik kentManisa ili,Merkez ilçeye bağlı Yuntdağı Köseler köyünün 2 km güneyindeki Gün dağının üzerinde yer alan bir Aiol kentidir.Kentin MÖ.7.yy da kurulduğu ve Doğu Roma Dönemine kadar kullanım gördüğü anlaşılmaktadır.Akropolündeki tahkimat duvarları M.Ö.6 yy a tarihlenmektedir.Kentte M.Ö.3yy a ait,yaklaşık 150 kişilik kapasiteye sahip,odeonformunda bir meclis binası,11 m yüksekliğinde ve 80 mgenişliğindeki üç katlı bir cepheye sahip Hellenistik Dönem Agorası,düzgün kesilmiş plaka taşlarla döşenmiş 8,5 m çapında bir macellumyapısı,tiyatro,stadion yapıları ile çok sayıda sarnıç ve taş döşeli yol kalıntısı görülebilmektedir. Antik Kentin kurulu olduğu tepenin kuzeydoğu etekleri ile daha kuzeyde yer alan antik yol hattının etrafı tümüyle nekropol sahasıdır. Mezar tipleri arasında,küçük boyutlu tümülüsler,oda mezarlar,sandık mezarlar,inhümasyon gömüler,lahitler veküp mezarlar yer almaktadır.
Ayrıntılı Tanımı -
Tescil Kararı -

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1930    Eklenme Tarihi : 04 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 05 Şubat 2013 Salı