­ ADABELLİ TEPE, ÖRENDERESİ MEVKİİ | Kültür Portalı

Adabelli Tepe, Örenderesi Mevkii - Kırıkkale

Adı Adabelli Tepe, Örenderesi Mevkii
Mah. Köy - Mevkii Yenice Köyü, Adabelli Tepesi, Örenderesi Mevkii
Adres Balışeyh İlçesi, Yenice Köyü,
Vakfiye
Genel Tanım Kırıkkale İli, Balışeyh İlçesi, Yenice Köyü ile Kazmaca Köyleri arasında, Yenice Köyüne yaklaşık 2 km. mesafede köyün kuzeybatısında, Kazmaca Köyünün 2,5 km. güneydoğusunda, Ören Mevkii’nde yer almaktadır. Kazı çukuru, Adabelli Tepesi ve Kabak Tepesi olarak adlandırılan iki tepenin arasında yer alan Ören Deresinin batısında bir tarla içinde yer almaktadır. Tarlanın batısında yer alan büyük bir ağacın önünde açılan çukurda, dikdörtgen planlı bir yapıya ait duvar kalıntıları ortaya çıkarılmıştır. Duvar yaklaşık 60 cm. genişliğinde moloz taşlarla örülmüştür. Üst kısımlarında ise kiremit, tuğla parçaları ve horasan harç kullanılmıştır. Moloz taşlarla düzgün örülen duvarın doğu – batı doğrulusunda yaklaşık 20 m.’si, kuzey – güney yönünde ise 5 m.’si açığa çıkarılmıştır. Kazı alanı çevresinde yapılan yüzey araştırmasında Geç Dönemlere ait ( Roma – Bizans ) tarihlenebilecek az miktarda çanak çömlek parçaları toplanmıştır.
Yapılan Onarımlar Yok
Ayrıntılı Tanımı Kırıkkale İli, Balışeyh İlçesi, Yenice Köyü ile Kazmaca Köyleri arasında, Yenice Köyüne yaklaşık 2 km. mesafede köyün kuzeybatısında, Kazmaca Köyünün 2,5 km. güneydoğusunda, Ören Mevkii’nde yer almaktadır. Kazı çukuru, Adabelli Tepesi ve Kabak Tepesi olarak adlandırılan iki tepenin arasında yer alan Ören Deresinin batısında bir tarla içinde yer almaktadır. Tarlanın batısında yer alan büyük bir ağacın önünde açılan çukurda, dikdörtgen planlı bir yapıya ait duvar kalıntıları ortaya çıkarılmıştır. Duvar yaklaşık 60 cm. genişliğinde moloz taşlarla örülmüştür. Üst kısımlarında ise kiremit, tuğla parçaları ve horasan harç kullanılmıştır. Moloz taşlarla düzgün örülen duvarın doğu – batı doğrulusunda yaklaşık 20 m.’si, kuzey – güney yönünde ise 5 m.’si açığa çıkarılmıştır. Kazı alanı çevresinde yapılan yüzey araştırmasında Geç Dönemlere ait ( Roma – Bizans ) tarihlenebilecek az miktarda çanak çömlek parçaları toplanmıştır.
Yayın Dizini Davut OLUK
Revizyon AKTVKK