­ HERDEM OYUNU | Kültür Portalı

Herdem Oyunu - Antalya

Oyun

Daha çok Elmalı yöresindeki düğünlerde görülen bir köy seyirlik oyunu olan “Herdem”, genellikle salı gününe rastlayan çeyiz görme töreni sırasında kadınlar arasında oynanır. Oyuncuların üçü kadın, diğerleri kızdır. Kızlar, kız ve oğlan evlerini temsil etmek üzere iki gruba ayrılırlar. Kadınlardan biri dedeyi, biri kız anasını, diğeri de oğlan elçisini temsil eder. Dede rolündeki kadın, başında sarığı, yanında asası ve elinde tespihiyle bir köşede yerini alır, kız anasını oynayan kadın, onun yanında yün eğirir. Elçi atını kişneterek sokak kapısına gelir. Ancak kapıdaki köpek kendisini içeriye sokmamaktadır. Dede ile karısı (kız anası) köpeğin havlamalarını duymazlıktan gelirler. Elçi, köpekten güç bela kurtulup içeri girmeyi başarır. “Filancanın filanca oğluna filanca kızını vereceksin” diyerek geliş nedenini açıklar. Dede yine duymamalıktan gelir ancak bu arada karısı kendisine ne istediklerini anlatır. 0 zaman da “düşünelim, bakalım” der.

Elçi bir süre sonra yine gelir ve sözlerini tekrarlar. Dede “Düşünelim, dostlara akrabalara danışalım” diyerek elçiyi savar. Elçinin üçüncü gelişinde dede “verdim gitti” der demez, o sırada gruplara ayrılmış kızlar ortaya çıkarlar. Oğlan evini temsil eden kızlar, Herdem Türküsü’nü söyleyip oynayarak kız evini temsil eden kızlara yaklaşırlar:

"Herdem herdem Siz kız evi, biz oğlan evi Kalyoncunu alakoydum Yarı yola koyakoydum Herdem Herdem" Türkü bitince, kızlar geri dönüp, unutulan eşyayı getirirler. Daha sonra türküye tekrar devam ederler: "Herdem herdem Siz kız evi, biz oğlan evi Çarşafını alakoydum Yarı yola koyakoydum Herdem Herdem." Kızların unutulan eşyaları getirmeleriyle oyun sürer. Türkünün en son bölümünde, unutulan eşya duvaktır. Duvak da getirilince türkü sona erer. Gelinin duvağı örtüldükten sonra, erkek evini temsil eden kızlarca kaçırılmasıyla oyun son bulur.