­ HAYATIN DÖNÜM NOKTALARI | Kültür Portalı

Hayatın Dönüm Noktaları - Tekirdağ

Gelenekler-Görenekler

Doğum ve Çocukluk: Tekirdağ’da doğumla ilgili adet, inanma ve bunlara bağlı pratikler günümüzde de sürmektedir. Yeni kuşak bir yönden adetlere uyarken diğer yönden de tıbbın sağladığı her türlü imkandan yararlanmaktadır. Doğum öncesinde çocuğu olmayan kadınlar, yatır ve türbelere giderler. Ağaçlara adak bezi bağlarlar. Doğum sırasında, çocuk çabuk doğsun diye bazı yörelerde teneke çalınır. Loğusa kadına bir hastalık gelmemesi için herhangi bir yerine kırmızı kurdele takılır vb. Tekirdağ’da ilk doğan çocuklara dişleri ilk çıktığında diş buğdayı yapılır. Adım attığında ise Adım Peksimeti yapılıp ailenin yakınları ve komşular çağrılır.

Sünnet: Tekirdağ’da sünnet ile ilgili adetler yok denecek kadar azdır. Genelde Cuma günü başlayan törenler Pazar günü Mevlidin okunmasının ardından son bulur. Ülkemizin her yöresinde görülen sünnet alayı yani sünnet olacak çocuğun ve arkadaşlarının şehir etrafında tur atması bu ilde de görülür.

Evlenme: Evlenme yaşına gelen gençler evlenme isteklerini evin büyüklerine söyleyemezler. Çeşitli yollara başvurarak bu dileklerini belli ederler. Birkaçını şöylece sıralayabiliriz: Ayakkabıları ters çevirme, devamlı of çekme, süpürgenin üstüne oturma vb. Kız isteme, söz kesme ve nişan işlemleri tamamlandıktan sonra sıra düğün’e gelir. Tekirdağ’da düğünler genelde sünnet törenleri gibi üç gün sürer. Kız kınasına Gelin Salınması adı verilir. Bunun dışında köylerde; eğer damat dışarıdan ise köyün gençleri tarafından "Toprak Bastı Parası" alınır. Kız alınmaya gidildiği zaman çömlek kırılır. Düğünün ertesi günü Gelin Paçası adı verilen bir adet vardır. Bu adette kadınlar arasında yapılır, gelinin akrabaları ile erkeğin akrabaları bir araya gelip eğlenirler.

Askerlik-Gurbetlik: Tekirdağ’da askerlikle ilgili adetler hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse şunları ifade edebiliriz; Tekirdağ’da askerlik çağına gelmiş kişiler askere gitmelerine bir hafta kala yakın akraba ve dostlarını dolaşarak helallik alırlar, her ev, yakını olan askeri evine çağırarak onun adına yemek verir ve asker adayına iç çamaşırı ya da havlu verir. Askere gidilecek son gecede de şehirde arabalarla tur atılır.

Ölüm Adetleri: Bütün Türkiye’de olduğu gibi Tekirdağ’da da ölüm öncesinden başlayıp ölüm sonrasına kadar uzayan aşamalar içerisinde uygulanan dinsel, ritüel ve büyüsel içerikli bir çok işlem ve pratik vardır. Birkaç örnek verelim. - Ölü olan evde ve komşularında bütün sular dökülür. - Ölen kişinin ardından yere çivi çakılır. - Tabut geçtikten sonra yün yıkanır. - Cenaze geçerken tırnaklar saklanır. - Ölü evinden dışarı sıcağa kül atılmaz vb.

Görüntülenme Sayısı : 993    Eklenme Tarihi : 21 Temmuz 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 29 Aralık 2021 Çarşamba