­ HALK MÜZİĞİ SAZLARI | Kültür Portalı

Halk Müziği Sazları - Bursa

Müzik

Bursa'da özellikle dağ yöresi köylerinde oynanan erkek ve kadın oyunlarında farklı çalgılar kullanılmaktadır. Bunlardan erkeklerin oyunları sırasında çalınan kaba çalgı, kadınların oyunları sırasında kullanılan ince çalgı olarak sınıflandırılmaktadır. Kaba çalgı olarak adlandırılan davul, zurna, dümbek (kudüm yada çatal dömbek) İnce çalgı olarak da keman, cümbüş ve darbukadır. Köylerde kemana kemane de denilmektedir.

Yine dağ köylerinde kadınların oyunlarında kullandıkları ve bakır adını verdikleri tef şeklindeki bakır tepsiler ile tongurdaklı kaşık adı verilen kaşıklar ritim amaçlı kullanılmaktadır. Bu sazlar dışında türkü ve oyunlarda bağlama, özellikle Rumeli oyunlarında veya türkülerinde klarnet ve akordiyon kullanılmaktadır.

Kaynak: KONDAKÇI,Z.(2000) Bursa Halk Kültürü Alan Araştırması,(yazılı olarak çalışılmıştır) Bursa İl kültür ve Turizm Müdürlüğü halk Kültürü Arşivi

Görüntülenme Sayısı : 2066    Eklenme Tarihi : 23 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 25 Kasım 2021 Perşembe