­ ÇOCUK SATMAK | Kültür Portalı

Çocuk Satmak - Çankırı

İnanışlar

Anadolu’nun bir çok yöresinde olduğu gibi Çankırı'da da dini inançların yanlış yorumlanmasından ileri gelen bir takım batıl inanç ve itikatlar mevcuttur. Ancak zaman içerisinde bu boş inançlar git gide kaybolmakta veya niteliksel değişime uğrayarak folklorik özellikler haline gelmektedir. Daha çok doğum, evlilik, hiç çocuk olmaması veya yenidopan bebeklerin kaybedilmesi vb. bir takım sebeplere dayalı olarak yatırlara ve türbelere giderek adak adamak, mum yakmak gibi batıl inançlar yaygındır.

Çocuğa yönelik bâtıl uygulamaların başında "çocuk satmak" denilen uygulama gelir. Bu uygulamaya çocuğu ölen kadınlar yeniden hamile kaldıklarında bir yatıra götürülerek orada yatan ve ermiş, evliya vb. olduğuna inanılan kişiye anne karnındaki çocuk mecazen "satılır". Bu sürede doğacak çocuğun artık evliya, ermiş tarafından her türlü tehlikeden korunacağına inanılırdı.

Diğer bir uygulama da ise anne son çocuğunu gün doğmadan önce sokağa bırakır. Yoldan geçen ilk kişiye "bulduğun bu çocuğu bana sat" der. Para karşılığı çocuğu satın almış olur. Bu tür uygulamalarda çocuk kız ise Satı, erkek ise Satılmış adını alır. Bazen de çocuk yaşasın diye çocuğa "Yaşar" adı verilirdi.

Günümüzde bu inanç ve davranış şekli artık kabul görmemekte ve uygulanmamaktadır. Folklrik bir unsur olarak kalmıştır.

Kaynak: *Üçok, H.H. (1932), Çankırı Tarih ve Halkiyatı, Okuyan Adam Yayınları tarafından 2002 yılında kitabın tekrar basımı yapılmıştır. / Çankırı İl Kültür Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 1408    Eklenme Tarihi : 29 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 11 Kasım 2021 Perşembe