­ AŞIK OYUNU | Kültür Portalı

Aşık Oyunu - Çorum

Oyun

Kullanılan kemiğin yapısına ve işlenmesine göre çeşitlilik gösteren aşık oyunları Çorum’da dört türlüdür: Cızılı, Hobbişli, Ballı callı, Hilbili. Oyuncu sayısına göre yapısı değişebilen aşık oyununda, kullanılan aşıkların türü/cinsi ve aşığın yapısına göre bu oyunda kullanılan adlandırmalar şöyledir:

• Koynak: Koyundan çıkan aşık
  • Keçik: Keçiden çıkan aşık
  • Kemeçe: Sığır aşığı
  • Saha: Oyuncunun alet olarak kullandığı büyük davar aşığı
  • Hilbi: Dört tarafı taşla sürtülerek aşındırılmış, düzlenmiş aşık
  • Çik: Aşığın iç ve çukur tarafı
  • Tök: Aşığın arkası, kabarık yuvarlak tarafı
  • Bal: Aşığın girintili çıkıntılı tarafı

Kullanılan aşıklar, özel ihtimamla süslenir, mukavemeti artsın diye, bazı yerlerde, içine kurşun eritilip dökülür. Genelde 5-18 yaş arasındaki erkek çocuklar tarafından, boş zamanlarda oynanmaktadır. Bu oyunda ilk önce atış sırasını belirlemek gerekmektedir. Bunun da çeşitli muhitlere göre farklı uygulamaları vardır. Çekilen bir çizgiye, oyuncuların aşıklarını atması ve çizgiye en yakın atan kişinin önce oynama hakkını kazanması daha yaygın bir başlangıç biçimidir.

Görüntülenme Sayısı : 1091    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 10 Ocak 2022 Pazartesi