­ ANTALYA’NIN KURULUŞ EFSANESİ | Kültür Portalı

Antalya’nın Kuruluş Efsanesi - Antalya

Efsaneler

M.Ö. 2'nci yüzyılda Bergama Kralı Attalos II. (M.Ö. 159-138), bir gün kendine bağlı kabileleri, hükümranlık hudutlarını genişletmek ve yeni liman şehirleri kurmak amacıyla askerlerini güney yönünde göndererek: “Gidin, bana bu yeryüzü üzerinde öyle bir güzel yer bulun ki, bütün kralların gözü kalsın bu yerde. Kimse gözünü bu yerden ayıramasın. Orada liman şehirleri kuracağım.” der. Bunun üzerine Bergama’dan ayrılan kabileler aylarca, Ege sahillerini karış karış dolaşırlar ve kral Attalos’un istediği güzellikte bir yeri aylarca ararlar.

Sonunda daha güneye inerek Akdeniz sahillerine gelirler. Bugünkü Antalya şehrinin bulunduğu körfeze geldiklerinde bir süre gözlerini bu göz kamaştırıcı manzaradan ayıramazlar. Kabile başkanı: “Şükürler olsun sana Zeus, nihayet Attalos’un şehrini bulduk.” diye haykırır. Daha sonra Bergama Kralı Attalos II. Burada bir şehir kurar ve şehre kendi adını verir. Şehre Türkler Adalya, Araplar Antaliye, Cumhuriyet devrinde ise şehrin ismi Antalya olur.

Görüntülenme Sayısı : 15596    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 13 Ağustos 2020 Perşembe