­ MEYDANCIK KALESİ | Kültür Portalı

Meydancık Kalesi - Mersin

Kale 750 metre uzunluğunda oldukça geniş bir alanı kaplamaktadır. İ.Ö. 7'nci ve 6'ncı yüzyıllarda kral kenti, İ.Ö. 4'üncü yüzyıllarda Pers Dönemi’nde askeri ve idari bir rol, 2'nci yüzyılda da Mısır krallarına garnizon kenti olmuştur. Geç Roma ve Bizans Dönemi izlerine de rastlanmaktadır. Özellikle İ.Ö. 557/556 yılında Pirindu kralı Appuaşu’ya karşı bir sefer düzenleyen Babil kralı Nergilissar’ın bu seferiyle ilgili metinlerde, kralın ordularının, Appuaşu’nun  atalarının başkenti” olan ve bugünkü Meydancık Kale olarak gösterilen Kirşu’ya kadar geldiği, buradan önce denize indiği, daha sonra, bu metinlerdeki adıyla Sallune’ye, yani Selinus’a ( Gazipaşa) kadar ulaştığı anlatılmaktadır.

Kalede anıtsal giriş, doğu mezarı, Pers (dizden aşağısı yürüyüş halinde gösterilen beş insan figürü) kabartmaları (Burada kazı yapan M. Alain Davesne’ye göre Persler Dönemi’nde yapılmış olan kabartmalar Hellenistik Dönem de de kullanılmıştır. Bu yüzden de bitmemiş ve çok tahrip olmuşlardır. Ayrıca bu kabartmaların platonun ortasına atıldığından da bahsedilmektedir, fakat zemin o kadar dikenli çalılarla kaplanmıştır ki biz bunları tüm aramalarımıza rağmen bulamadık), sur duvarlarının dışa bakan yüzünde yer alan bir taşta da ne tasvir edildiği anlaşılamayan bir başka kabartma ve hazine binası görülebilmektedir. Yine ele geçen eserler arasında Hitit kralı Muwattalli’nin mührü bulunmaktadır. 1980 yılında bilimsel kazılardan çıkmış 5 bin 215 adet gümüş sikke de Silifke Müzesi’nde sergilenmektedir.

Kaynak: Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arşivi.

Mersin Gezilecek Yerler

Kale
Doğa-Kültür Turizmi
Gülnar ilçe merkezinin 12 kilometre güneyinde, Emirhacı Mahallesi sınırları içerisindedir. Özel veya kiralık araçla ulaşılabilir.
Emirhacı Mahallesi Gülnar / Mersin

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 10882    Eklenme Tarihi : 24 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 15 Haziran 2021 Salı