­ KARAİN MAĞARASI | Kültür Portalı

Karain Mağarası - Antalya

Karain Mağarası Antalya'nın 30 kilometre kuzeybatısında eski Antalya-Burdur karayoluna 5-6 kilometre uzaklıkta bulunan Yağca Köyü sınırları içinde yer alır.

Gülcan Acar

Türkiye'nin en büyük doğal mağaraları arasında olan Karain Mağarası, önünde bulunan traverten ovasından 150 metre, denizden ise 430-450 metre yüksekliktedir.

Gülcan Acar

Mağara, Alt Yontmataş'tan başlayarak, Orta ve Üst Yontmataş evreleri, Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç gibi Prehistorik Çağlarda ve Klasik Çağda insanlar tarafından sürekli bir biçimde iskan edilmiştir. Bunun doğal bir sonucu olarak da yaklaşık on bir metreyi bulan kalın bir kültür dolgusu içermektedir.

Gülcan Acar

Ancak mağaranın en uzun süren ve en önemli iskânı Paleolitik (Yontmataş Çağı) dönemde olmuştur. Daha çok Adak Mağara (tapınak) olarak kullanılan mağaranın alnı ve dış duvarları üzerinde Grekçe kitabe ve nişler bulunmaktadır. Karain Mağarası'nda yapılan kazılarda elde edilen arkeolojik buluntular, Antalya Müzesi'nde ve mağaranın hemen yakınında bulunan Karain Müzesi'nde sergilenmektedir.

Kaynak: Karain Mağarası, Antalya Mağaraları,,Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2015)

Mağara
Karain Mağarası'na özel araçla ulaşılabilir.
Karain Mağarası, 07190 Yağca/Antalya

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 24518    Eklenme Tarihi : 11 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 15 Mayıs 2023 Pazartesi