­ ANKARA RESİM VE HEYKEL MÜZESİ | Kültür Portalı

Ankara Resim Ve Heykel Müzesi - Ankara

I. Ulusal Mimarlık Dönemi'nin en görkemli yapılarından biri olan Ankara Resim ve Heykel Müzesi binası, 1927-1930 yılları arasında “Türk Ocakları Merkez Binası” olarak inşa edilmiştir. 1926 yılında açılan yarışmada, Atatürk’ün direktifleriyle Namazgâh Tepesi’nde Etnografya Müzesi’ni yapan Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu'nun projesi birinci olmuş ve yapının inşasına başlanmıştır. Böylece Ankara’nın tam kalbinde yer alan Tepe’nin günümüze uzanan silueti şekillenmiştir.

Gülcan Acar

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Buradan ayrılmayı istemiyorum. Yapan eller sağ olsun” diyerek bahsettiği Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu’nun bizzat kendi elleriyle yaptığı tezyinatlarla süslü Türk Salonu, geleneksel motiflerle bezeli görkemli konser salonu ve modern yöntemlerle sergilenen paha biçilemez eserlerin bulunduğu Ankara Resim ve Heykel Müzesi, aynı zamanda birçok ilke de ev sahipliği yapmıştır. Bina, 1975 yılının Aralık ayında resmen Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne Resim ve Heykel Müzesi olarak kullanılmak üzere tahsis edilmiştir. O yıllarda hayatta olan binanın mimarı Arif Hikmet Koyunoğlu’nun nezaretinde aslına ve yeni amacına uygun bir şekilde restore edilen bina, 2 Nisan 1980 tarihinde törenle müze olarak hizmete açılmıştır. Müze, Asya-Avrupa Sanat Bienali, ulusal-uluslararası sergi organizasyonları, çeşitli sempozyumlar, toplantılar, konferanslar ve konserler gibi etkinliklerle Ankara'nın kültür ve sanat ortamına yeni bir renk ve hareketlilik getirmiştir.

Gülcan Acar

Müze binası, 1976 yılında Millî Eğitim Bakanlığı’ndan -Osman Hamdi Bey’in “Silah Taciri”, V. Vereshchagin’in “Timur’un Mezarı Başında”, Zonaro’nun “Genç Kız Portresi”, Emel Cimcoz (Korutürk)’un “Türk Çocuğunun Atatürk’e Şükranı”- isimli değerli eserlerle birlikte teslim alınmış; bu eserler müze koleksiyonunun ilk parçaları olarak kayda geçmiştir.

Gülcan Acar

Müzede 2019 Aralık ayından itibaren bina ve eserler üzerinde başlatılan modern müzecilik anlayışına uygun kapsamlı restorasyon ve onarım çalışmalarının ardından “Başyapıtlar” adlı yeni daimi sergisi ve sanatçılara saygı niteliğinde hazırlanan “Zamansız İzler” geçici sergisi ile birlikte 28 Aralık 2020 tarihinde hizmete açılmıştır.

Gülcan Acar

Ankara Resim ve Heykel Müzesi koleksiyonuna, görsel sanatlar alanında 19. yüzyılın sonundan günümüze kadar Türkiye’de değişen sanat anlayışlarına ve belli başlı tarihsel süreçlere tanıklık etme olanağı sağlayan toplam 3601 adet eser bulunmaktadır.

Türkiye’nin görsel sanatlar anlamında yüzyılı aşan tarihinin en önemli arşivlerinden biri olan koleksiyon; Devlet Resim ve Heykel Sergileri’nde ödül alan çalışmalar, kamu kurum ve kuruluşlarından devir, satın alma ve bağışlarla oluşturulmuştur. Koleksiyon; resim, heykel, seramik, özgün baskı, Türk süsleme sanatı ve fotoğraftan oluşmaktadır.

Gülcan Acar

Ankara Resim ve Heykel Müzesi, kurulduğu ilk günden bu yana hem eşsiz koleksiyonu hem de ulusal ve uluslararası sergi organizasyonları, çeşitli sempozyumlar, toplantılar, konferanslar ve konserler gibi etkinliklerle Ankara'nın kültürel ve sanatsal hayatının önemli uğrak noktalarındandır.

Kaynak: Ankara Resim ve Heykel Müzesi

Talatpaşa Bulvarı yönünde faaliyet gösteren toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım gerçekleştirilmektedir.
Adres: Talatpaşa Blv. Türk Ocağı Sokak No:1 Ulus Ankara
0 (312) 310 20 94

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 62242    Eklenme Tarihi : 21 Ağustos 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 08 Eylül 2023 Cuma