­ NALBANTLIK | Kültür Portalı

Nalbantlık - Elazığ

El Sanatları

Elazığ ve Diyarbakır'ın ortasında bulunduğundan her iki ilin de folklorunun etkisinde kalan, zengin bir kültüre sahip Maden İlçesi'nde ilçe merkezi ve köylerde palancılık, nal bantlık, kalaycılık, çalışmaları yer almaktadır.

Nalbantlık ve yapımı: Atların ayaklarına, arazi koşullarına karşı korumak amacıyla nal takan veya yıpranan nalı değiştiren kişidir. Nalbant öncelikle özel bir bıçakla hayvanın tırnaklarını keser. Hayvanın tırnağına göre hazırlanmış nalları hayvanın ayağının tabanına yerleştirir. Mıh denen özel kafalı çivileri nalın deliklerinden hayvanın etine değmeyecek şekilde ve ucu tırnağın yanlarında çıkacak şekilde çakıp sonra çıkan çivi uçlarını eğip törpülerler. Türkiye’de en eski mesleklerden biri olan ve yakın tarihe kadar önemli meslek grupları arasında yer alan nalbantlık, motorlu araçların yaygınlaşmasıyla birlikte hızlı bir süreç içinde özelliğini yitirerek ve teknolojiye yenik düşerek tarihe karışacağını düşünüyordu. Genellikle baba mesleği olarak sürdürülen, uzun, pratik eğitim gerektiren ve ince bir ustalık isteyen nalbantlık mesleğini öğrenen kişi sayısı günümüzde yok denecek kadar azaldı.

Nalbantlıkta kullanılan malzemeler: Mıh, kerpeten, nal, çekiç, takoz, Lavaşa(hayvanlar durmadığında, asabi olduklarında burnuna takılan tahta maşa), törpü.

Görüntülenme Sayısı : 7146    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 03 Kasım 2020 Salı